Umění musí v Hradci do ulic. Jinde na něj není dost místa

29. květen 2014

Od pondělí do pátku v hradeckých Novákových garážích maluje 12 studentů na velké desky, které o víkendu vystaví na Nábřeží malířů. Artienalle je ve městě, které boduje spíš v soutěžích jako Obec přátelská rodině, jednou z mála uměleckých událostí s delší tradicí. I proto, že ve městě chybí výstavní prostory, má letošní výtvarné sympozium téma Umění ulice.

Městská galerie podle návrhu Josefa Gočára ve městě nikdy nevznikla, za první republiky tomu zabránil majitel banky v sousedství zamýšlené stavby a dodnes se ji postavit nepodařilo. Galerie moderního umění se bude až do jara 2016 rekonstruovat. Téma street artu tak Jana Vincencová a Štěpán Málek z KK3 Klubu konkretistů nevybrali proto, že ho v poslední době zpopularizoval místní sprejer, který se inspiroval Banksym, ale kvůli výstavnímu prostoru na hradecké náplavce. „Ne klasickej street art, ale umění ve veřejným prostoru,“ říká Jana. „Aby se lidi umění vůbec naučili vnímat a vytvořili si k němu vztah, musí ho někde potkávat. A když nemůžou do galerie, tak ať je to aspoň někde venku.“

„Myslím si, že spousta kusů, který tady po Hradci jsou, veřejnost kvituje. Tím nemyslím, že bych byl pro kompletně počmáranej Hradec, ale pokud je to kvalitně provedený, tak je to vždycky oživení,“ říká Štěpán Málek o hradeckém street artu. Kontakt na sprejera, který se proslavil postavami u místního supermarketu nebo v proluce u tržnice, prý sehnal, ale pro jeho přihlášení na Artienalle už bylo pozdě. Štěpán si taky není jistý, jestli se chce nejznámějšímu hradeckému streetartistovi vystupovat z ilegality. V jedné z místností funkcionalistických Novákových garáží od architekta Josefa Fňouka teď maluje dvanáct jiných umělců z několika českých vysokých a středních uměleckých škol.

03132111.jpeg

„Baví mě sledovat vývoj toho nápadu, chtěla jsem použít větu, která mě ráno napadla na nádraží. Teďka to vrstvím na sebe páskami, aby se do toho zapojili lidi tím, že budou pásku strhávat a odkrývat ten nápis. Takže to nebude jen prvoplánově čitelný, ale bude to i taková hra,“ říká Anna, která nedávno dokončila magisterské studium malby na brněnské FAVU.

„Mě vždycky fascinovalo, sledoval jsem to od útlého věku, vždycky když jsem jel do nějakého většího města. Líbí se mi, že když je to v ulici, tak člověk může vyjádřit úplně cokoliv bez toho, aby byl omezený nějakým konkrétním publikem,“ říká Adam ze Střední průmyslové kamenické a sochařské v Hořicích.

03132109.jpeg

„Já dělám surrealistický obraz. I přesto, že je to sympozium o street artu, mně tam vždycky hrozně chybí klasika. Street art dělám dost často, a tak jsem chtěl ukázat, že to není jenom graffiti, šablony, že je to hlavně o cítění, který můžu dát do různých věcí,“ komentuje svoji věc Josef ze stejné školy.

03132110.jpeg

Ve čtvrtek 29.května se v hradeckém Biu Central koná diskuze na téma street art, od pátku se na náplavce kromě výstavy desek z Artienalle bude malovat dál a rozjedou se i workshopy, koncerty nebo videomapping. Facebookovou pozvánku na jednu z nejzajímavějších jarních hradeckých událostí najdete tu.

Jana a Štěpán doufají, že se jim dalším ročníkem Artienalle podaří znovu upozornit na to, že umění v Hradci nemá dostatek místa. Svoji kunsthalle pro výstavy KK3 Klubu konkretistů by si nejraději představovali právě v Novákových garážích. Investor jejich přestavby, kterým je Pražská správa nemovitostí, má ale s objektem zatím jiné plány, chystá se ho přestavět na bytový komplex spojený s obchodní galerií a administrativním centrem a bude záležet na jeho definitivním rozhodnutí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.