Umíte se zasmát sami sobě? Humor je nástroj pro dobré zdraví i maska, která zakrývá strach

18. květen 2021

„Humor, smích, vtipy. Je to koření života, bez nich nelze být,“ říká v Balancu vysokoškolský profesor a psycholog Jiří Šípek. Umět si udělat legraci i z vážných věcí nám umožní vytvořit si odstup, nebrat se tak vážně a podívat se na problémy jinak. Smíchem ale můžeme zakrývat vlastní nejistotu, sarkasticky a ironicky útočit na druhé a vyhýbat se nepříjemným tématům. Určitě znáte někoho, kdo pořád žertuje a téměř se s ním nedá bavit vážně.

V rozhovoru s profesorem Šípkem jsme také probrali, z čeho by si lidé neměli dělat legraci. Černý humor nezná hranic, existují rasistické a sexistické vtipy, žertování se nebojí ani témat, jako je holokaust.

03382560.jpeg

„Záleží na tom, jestli je publikum na náš humor dobře naladěno a jaký máme záměr, jestli nechceme ublížit.“ Humor nám může dát pocit, že máme nad někým nebo nad situací navrch. Lidé, kteří neustále baví, jsou občas uvnitř velmi smutní, až depresivní.

Celý pohled profesora Šípka si poslechněte v záznamu rozhovoru, vypráví také, jak odlehčením situace a smíchem pomohl pacientce se schizofrenií, která měla halucinace a hrozilo, že sobě nebo někomu ublíží.

Podpořte Balanc v anketě Podcast roku! Hlasujte pro něj do 6. června v kategorii Veřejnoprávní podcast na webu podcastroku.cz.

Poslechněte si vše v rozhovoru o humoru, dozvíte se také, jakou roli hraje humor v párech a proč je dobré se během hádky zasmát.

autor: Petr Bouška
Spustit audio