Umře někdy Jo Nesbø? O přicházející smrti severské krimi a vážné „holeovce“ Nůž

16. leden 2020
Liberatura

Je zima a tma. Ideální čas na novou knihu Joa Nesbøho Nůž. Do Liberatury jsme si k povídání o ní pozvali Vojtěcha Matochu, kterého určitě znáte jako autora série Prašina. Vojtěch je ale mimo jiné i odborník na příběhy detektiva Harryho Holea. Proč je Nesbø lepší než většina severské krimi? A dokáže i on udržet nadprůměrnou úroveň svých knih?

„Nesbø píše vznešený brak. Je to trochu béčko, ale on se za to vůbec nestydí, naopak si to užívá,“ myslí si Matocha o jednom z nejúspěšnějších autorů žánru severské krimi. Ten podle Matochy brzo zanikne, to nejlepší už má za sebou. Jo Nesbø ale přežije, protože se od žánru pevně spoutaného pravidly s každou novou knihou vzdálil a naopak se přiblížil zábavnému braku. „Nesbø se klasické krimi opravdu moc nepodobá. Četl jsem celou řadu dalších severských krimi románů a ty se berou velmi vážně, snaží se být nějakým způsobem psychologické, zatímco Nesbø je literatura úniková,“ myslí si Matocha.

Čtěte také

Jenže novinka Nůž dost možná všechno změní. Důležitá postava ze světa Harryho Holea totiž hned na začátku románu umře (upozorňujeme na spoiler alert ve vysílání, bez kterého bychom ale knihu vůbec nemohli probrat) a do série, která byla příjemně přitažená za vlasy, přichází temné překvapení. „Nůž do té série vůbec nezapadá, skoro to vypadá, že autor bude o Harrym Holeovi psát jinak,“ uvažuje Matocha. Je to správné rozhodnutí? „Mě jako čtenáře to trochu zklamalo, já jsem Holea chápal jako hrdinu, který vždycky přežije. Pro mě to Nožem začalo teprve teď být vážné. Už to není jen zábavná, strhující, akční knížka. Směřujeme od zábavy k něčemu daleko temnějšímu.“

Detektiv alkoholik a brutální vraždění ve městech s nejspokojenějšími obyvateli na světě. Poslechněte si Liberaturu o novince Joa Nesbøho a udělejte si s námi opáčko žánru severská krimi!

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka