Unikátní Divadlo Continuo v polích v jižních Čechách nechce ukazovat televizní tváře

17. srpen 2015

V jihočeských Malovicích, které mají 600 obyvatel, byste asi nečekali špičkové divadelní multifunkční centrum, kam budou jezdit i známé zahraniční soubory. Lidem kolem Divadla Continuo se povedlo hlavně díky 28milionové evropské dotaci vybudovat ze starého zemědělského statku poměrně unikátní místo, kterých v Česku moc nenajdete. O celém projektu jsme si povídali s jeho zakladatelem a režisérem Pavlem Štouračem.

Pojďme na úvod Divadlo Continuo a zdejší prostor Švestkův dvůr představit.
Divadlo Continuo a Švestkův dvůr jsou do značné míry spojené. Divadlo vzniklo v roce 1993, tuto zemědělskou usedlost zakoupilo o dva roky později. Od té doby jsme usídlení tady v Malovicích a kromě naší divadelní činnosti jsme se 20 let snažili tento statek zachránit, zrenovovat a vlastními silami se pokusit vybudovat centrum, o kterém jsme vždycky snili. Je to centrum setkávání, kam jezdí studenti, aby se od nás něco naučili. Zveme si sem ale i zkušené lektory a umělce, abychom se naučili něco i my.

03451604.jpeg

Přibližte víc historii Divadla Continuo.
Už v pátém ročníku na DAMU jsme s mojí ženou věděli, že nechceme zůstat v Praze. Jeden důvod byl tak trochu materiální a praktický. V Praze zuřil raný kapitalismus a sehnat tehdy pro neziskovou organizaci (spolek) prostor bylo ekonomicky nadmíru těžké. Pak byl ještě ideový důvod. Byli jsme hodně inspirovaní divadly druhé divadelní reformy, zejména těmi polskými, která také odešla z velkých kulturních center, na vesnicích pak hledala svoji cestu. Tak jsme se rozhodli, že také zkusíme najít prostor, kde bychom mohli náš sen realizovat.

Jakým způsobem do malých Malovic dostáváte diváky?
Je to opravdu vesnice uprostřed kukuřičných polí, zkrátka zemědělský kraj. My si s tím ale hlavu nelámeme, protože víme, že si sem diváci svoji cestu už našli. Dělali jsme divadlo ve vlaku, na rybníce, na poli, v písecké sladovně nebo ve vodňanské cihelně. Těší nás, že za námi diváci jezdí, ale chodí i místní lidé. Když už se naučili chodit na nás, tak chceme docílit toho, aby chodili i na hostující soubory. Rozhodně nechceme vozit televizní tváře, jde nám o kvalitu. Věříme tomu, že na naše kolegy, ať už je to Farma v jeskyni, Spitfire Company, Buchty a loutky, Divadlo bratří Formanů, nebo taneční soubor VerTeDance, lidé přijdou.

Poslechněte si celý rozhovor o unikátním českém divadelním projektu.

03451605.jpeg
03451607.jpeg
03451600.jpeg
autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.