Uniknout tlaku. Snově ironický magazín FEAT zaznamenává současnou vizualitu

10. květen 2021

Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze se stejně jako na zbytku univerzit v Česku ještě prezenční výuka naplno nerozběhla, to ale neznamená, že se nic neděje. Studentky Markéta Slaná a Nikola Balberčáková v rozhovoru pro Radio Wave představují magazín FEAT, který vznikl pod záštitou Ateliéru fotografie II Štěpánky Stein a Václava Jiráska. Stránky časopisu fungují jako svědectví současné vizuální kultury.

V anotaci k magazínu se píše, že jde o snový, fantazijní a místy ironický únik konstantnímu tlaku, který mladá generace pociťuje. Na vizualitu orientovaný materiál obsahuje jen několik textů v angličtině, mezi nimiž je i krátké pojednání o houbách od tvůrce hudebních nástrojů Jonáše Grusky a dominuje jim závěrečná esej kurátora a publicisty Michala Nanoru. „Esej od Michala Nanoru je průvodní text, který se zabývá celkově magazínovou kulturou a reaguje i na proces vytváření našeho magazínu,“ poukazuje Nikola Balberčáková na důležitý aspekt FEATu, jímž je kolaborativní přístup.

Časopis v sobě organicky kloubí vstupy velkého množství vizuálních tvůrců, potlačuje ale jejich autorství. „Výběr lidí byl velmi intuitivní, většina nás zaujala na Instagramu,“ říká Markéta Slaná. „Je to takové surfování vizuálními obsahy. Odráží se v tom i frustrace, deprese nebo melancholie a nějaké narážky na dominantní společenské struktury,“ doplňuje Nikola. Esenci současné vizuality a magazínu FEAT můžete sledovat na webu. Stotřicetistránková publikace vyšla v nákladu sto padesáti kusů a je k dostání v pražském knihkupectví ArtMap.

V čem spočívá současná vizuální kultura? Proč zaznamenávat proud digitální vizuality v tištěném magazínu? Proč není pro magazín FEAT zásadní autorství přispěvatelů? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.