Únikové hry se přesouvají ven. Plnit úkoly a luštit hádanky můžete už i v lese nebo v muzeu

22. květen 2018

Únikové hry, tedy hádanky, tajenky a rébusy, které musíme vyřešit pod časovým tlakem, před pár lety okouzlily Čechy. Dnes už ale hráči nemusí za takovými hrami jít jen do speciálních místností. Zahrát si takzvanou únikovku už můžou nově i venku. Kromě řešení šifer při nich hráči nachodí i několik kilometrů a podívají se do míst, která neznají. 

Alan žije se svou dcerou Eliškou. Ta ale jednoho dne zmizí beze stopy. Na její nalezení má tým hráčů limit maximálně pět hodin. V hledání ztracené Elišky jim pomůže batoh plný různých tajenek a hlavolamů. 

„První věc, kterou dostanou do ruky, je dřevěný hlavolam, který sice vypadá jednoduše, ale musíte přijít na princip. Dost často jej někdo umí otevřít, ale nedokáže ho už zavřít,” popisuje majitel firmy Kryptograf Jiří Šindelář, který venkovní šifrovací hry vymýšlí se svou manželkou. 

Zpátky do skutečnosti! Únikové hry jsou mezi Čechy mimořádně populární

Londýnská úniková hra Time Run

Jste zavření ve sklepní místnosti a máte hodinu na to, abyste se dostali ven. Ke klíči se dostanete ale jenom pomocí vyřešení sekvence logických úkolů. Legendou pro vaši situaci je třeba druhá světová válka, stará pověst, nebo filmový příběh. Tak vypadá typická úniková hra, populární dnes v celé Evropě. Co stojí v online věku za popularitou této zábavy, kolik Čechů už jí propadlo a jaké herní možnosti nabízí?

„Dostanou batoh. V každé zamčené kapse nachází indicie, které je pak navedou dál k otevření dalšího zámku,” vysvětluje Šindelář, který má s manželkou zatím tři hry. Příprava jedné jim trvá zhruba dva měsíce. 

„Nejdřív procházíme trasu, kde chceme hru uskutečnit. Přemýšlíme, co z té trasy využijeme, jaké objekty, aby to bylo navázané na nějaká místa, aby to hráči nemohli vyřešit všechno najednou třeba v hospodě,” říká Šindelář o jedné z venkovních „únikovek”, o které mají Češi stále větší zájem.

Na únikovou hru se smartphonem

Další z firem, která venkovní šifrovací hry vymýšlí, je Get Out Fun. První svou hru představila v lednu letošního roku a zájem o ni ji překvapil.

„Hlavně před Vánoci, kdy jsem začali prodávat tu první hru, se prodalo během prvních tří týdnů asi 150 her. Zároveň jsme měli silnou motivaci do toho opravdu šlápnout,” vypráví Martin Marík.

Ukazuje se, že nejčastěji k nám chodí rodiny s mladšími i staršími dětmi, nebo třeba starší kamarádky, které se dlouho neviděly.
Michala Lehotská

Do poznávání míst v Praze a různých šifrovacích úkolů se denně pustí až pět skupin po šesti osobách. K hrám od této společnosti ale hráči potřebují chytré mobilní telefony.

„V podstatě stačí vzít mobilní telefon, stáhnout aplikaci, tam si vybrat hru a zakoupit ji přímo v té aplikaci. V tu chvíli vás aplikace vyzve, abyste se dostavili na startovní pozici. Dojdete na Staroměstské náměstí a hru spustíte,” vysvětluje Marík. 

Kamarádky po letech

Nehraje se jen v centru hlavního města, ale třeba i v zoologické zahradě nebo v Národním technickém muzeu. Nově se připravují hry i pro cizince. Naopak s plátěnou taškou plnou papírových obálek, tužek, nůžek a malých krabiček s nápovědou mohou lidé vyrazit za dobrodružstvím po Praze třeba se společnosti Friend Included, za kterou stojí Michala Lehotská.

„Ukazuje se, že nejčastěji k nám chodí rodiny s mladšími i staršími dětmi, nebo třeba starší kamarádky, které se dlouho neviděly. To se mi líbí, že ta hra spojuji lidi, kteří spolu chtějí zažít něco neobyčejnýho,” říká.

Splnit všechny úkoly většině hráčů zabere 4 hodiny. Když ale neví, kudy dál, ve všech hrách mají k dispozici nápovědu. Třeba po telefonu, které je posune zas o krok blíž k cíli.

Za takovou zábavu většinou celý tým zaplatí od tisícovky do 1500 korun. Trendu takových her tak přeje i česká ekonomika, které se dobře daří. Lidem totiž dovoluje utrácet právě třeba za zábavu.

autoři: Barbora Kladivová , vis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.