Universum a dobrovolník Jiří Tošner

29. červenec 2011

Letošek byl Evropskou komisí zvolen jako Evropský rok dobrovolnictví. Stalo se tak proto, aby se tato činnost dostala opět více do hledáčku médií a zároveň aby neziskovky, které se dobrovolnictví věnují, mohly zhodnotit vývoj a přístup veřejnosti k dobrovolnictví za uplynulých deset let, kdy se rok dobrovolnictví odehrál na mezinárodním poli naposledy.

Dobrovolníkem se člověk často stává náhodou, možná i nedobrovolně, když se uvolí pomoci kamarádovi se stěhováním a nic od něj za to nežádá. Častěji si ovšem dobrovolníka malujeme jako nadšeného studenta, který pomáhá stavět školy v Africe. I to je jeden z mýtů o tomto fenoménu, který u nás panuje.

Dobrovolnictví se v České republice dostává do širšího povědomí až v posledních letech, s nástupem mladší kosmopolitnější generace, která si uvědomuje fungování společnosti i světa jako celku. Přesto o něm některé informace chybí. O dobrovolnictví, jeho příkladech, překážkách i praxi si proto Pavel Cyprich povídal v pátečním Universu s předsedou Národního dobrovolnického centra HESTIA Jiřím Tošnerem.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.