Universum břečťanem porostlé

12. srpen 2009

Jak se studuje na Harvardu, Princtonu nebo Kolumbijské? A jak se na takovou školu vůbec dostat? V prvním srpnovém Universu byla řeč nejen o nejprestižnějších amerických univerzitách, ale také jsme hledali důvody, pro které odchází tolik slovenských studentů na české vysoké školy.

Už více než 22 tisíc slovenských studentů odešlo za vzděláním do České republiky. Jaké k tomu mají důvody? Tématem reportáže kolegy Miroslava Strelce (Stretnutie) byla kvalita slovenských vysokých škol.

Hlavním tématem Universa byla "Ivy league". Skupina osmi elitních amerických univerzit, na které je nejenom těžké se dostat, ale jak se dozvíte od Ivy Skochové, není také žádná legrace se na nich udržet. Iva absolvovala magisterský obor žurnalistika na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Za rok studia zaplatila přes 50 tisíc dolarů. Vyplatí se jí i stovkám dalších studentů takto své peníze investovat? Více si poslechněte v rozhovoru Universa.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.