Universum: Gabčík s Kubišem tweetujou

13. srpen 2013

Je málo momentů české historie, na které mohou být Češi pyšní. Atentát na říšského zastupitele v protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heydricha mezi ně ale stoprocentně patří. Od září můžete sledovat denně jeho průběh na Twitteru.

Byl to jediný úspěšný atentát na takto vysoce postaveného nacistického představitele v historii druhé světové války, a Češi jsou proto na tuto událost náležitě hrdí. Film Atentát se dodnes promítá během hodin dějepisu a nemálo studentů si téma volí jako seminární, ročníkové i diplomové práce. I proto, že je o příběhu všude dost informací.

Od září jich ještě přibude. V den, kdy se třetí nejvyšší muž nacistického Německa dostavil převzít vládu nad protektorátem na Pražský hrad, začne denní „zpravodajství“ o atentátu na sociální síti Twitter. Projekt skončí o rok později.

Informace o jednotlivých parašutistech, Heydrichovy projevy, dobové fotografie a výpovědi svědků, to vše jsou materiály, se kterými bude projekt Anthropoid CZ pracovat, aby autenticky přiblížil skrze 140znakové tweety příběh atentátu a jeho aktérů.

Připojena bude také geolokační aplikace Foursquare. Takže až třeba bude skupina parašutistů bezvýchodně zabarikádována v kostele Cyrila a Metoděje u Karlova náměstí, checknou se, aby o tom čtenáři věděli. Anthropoid na Twitteru startuje 29. září.

V Universu jsme tenhle týden také pozvali středoškoláky k účasti na stážích Filozofické fakulty UK v projektu 24 hodin s FF UK.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.