Universum: Jak uspět u pracovního pohovoru

28. květen 2013

Sháníte jako čerství absolventi práci, ale nedaří se vám prolomit ledy? Troskotáte na nepochopitelných otázkách personalistů a litujete, že jste tolik upřímní? Universum tentokrát poradí, jak všem „HR specialistům“ vytřít zrak.

Pracovní pohovor je nezbytnou součástí každého přijímacího řízení. Není to pokec s kamarády o tom, co byste vlastně chtěli dělat, ale přesvědčení druhé strany, že právě vy jste na vypsanou pozici nejvhodnější.

Musíte proto dobře znát společnost, která vás k pohovoru pozvala (její principy, uvažování, požadavky), ale také samy sebe. Představte si sebe na dané pozici a zvažte, jestli je pro vás vhodná, jak byste ji naplňovali a čím byste byli ku prospěchu.

Pracovní pohovor je tak trochu naučený tanec. Kdo umí lépe kroky, vede partnera. Více rad, tipů a triků pro zvládnutí CV, motivačního dopisu a hlavně samotného pohovoru si poslechněte v záznamu Universa, jehož hostem byla HR specialistka Michaela Tomčíková.

Tipy na správné zvládnutí pohovoru:
Nepodceňujte sebe ani místo, na které se hlásíte. Pokud to uděláte, neuspějete.
Připravte se. Před pohovorem důkladně prostudujte firmu i samy sebe. Projděte předem, jak by mohl pohovor vypadat, a připravte si alespoň rámcově odpovědi.
Naučte se správně podat ruku. Stisk ruky toho o vás hodně řekne, a může vás proto diskvalifikovat vlastně ještě před začátkem interview. Trénujte s kamarády nebo rodinou.
Přehnaná upřímnost se nenosí. Buďte přirození, ale nepřehánějte to. I když budete nervózní a budete plácat, co vám na jazyk přijde, nezapomínejte, že ta slečna, která před vámi sedí, není a nebude vaše nejlepší kamarádka. Řeči o tom, že vaším největším životním úspěchem bylo složit za večer patnáct desítek a pět panáků, si nechte pro sebe.
Zamyslete se nad tím, jakého člověka zaměstnavatel hledá a podle toho koncipujte své odpovědi. Nepřetvařujte se a nevymýšlejte si, důležité je spíš vypíchnout ty správné věci.
Vtipy si schovejte na doma. Legrácky o tom, že vaší dosavadní pracovní náplní bylo hlavně sledování seriálů nebo stahování porna během pracovní doby, spolkněte. Jakkoli vtipné se v daný okamžik zdají.

Jak na motivační dopis a CV:
Buďte originální. Šablonu z Wordu má každý, udělejte si proto CV trochu jinak. Nebuďte originální ovšem za každou cenu, když to nepůjde, soustřeďte se na obsah.
Do CV přidejte dvě tři věty, které vás přesně a povedeně charakterizují, přidejte fotku (ne z rodinné oslavy, kde si hlavu dáte v Malování do kroužku, a ani koupelnová duckface z výšky se příliš nehodí) a doplňte záliby.
V motivačním dopise buďte struční, jasní, zdvořilí, ale ne příliš servilní. Cení se zdravé sebevědomí a jasné názory. Nepřepisujte životopis. Na půl stránce shrňte své přednosti a představy o práci ve firmě.
Oslovení „Dobrý den“ nestačí. Najděte si, komu píšete.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.