Universum: Kreativitou a praxí proti nezaměstnanosti

19. březen 2013

Je vám 25 a právě jste skončili školu, populární obor komunikace a marketing, řekněme. A co dál? Možností je tolik! Celý svět čeká jen na vás! Jenže to je právě ten problém. Do začátku jsou potřeba prachy a ty nemáte. A nemáte ani práci, protože trh je přesycený a pracovních míst málo.

V podobné situaci se každoročně ocitají stovky mladých i absolventů vysokých škol. Vystřízlivění z bublinovité reality vysoké školy přichází rychle a bez varování. Zájemců o každou pracovní pozici jsou desítky a vám, i když se můžete přetrhnout, chybí trochu toho štěstíčka.

Těžké časy zažívají mladí ve Španělsku, kde dosahuje míra nezaměstnanosti lidí do 25 let téměř 50 procent. Absolventi se s nepříznivou situací vyrovnávají po svém. Někteří odjíždí do zahraničí, ale protože jazyková vybavenost Španělů není příliš velká, hledají zaměstnání raději doma.

A hledají také způsob, jak zaměstnavatele zaujmout. O kreativních kampaních mladých Španělů, kteří uspěli na pracovním trhu, jsme si v Universu povídali s Theou Kučerovou, která už druhý semestr studuje v Barceloně.
Hostem ve studiu byla také manažerka pro společenskou odpovědnost firmy IBM Monika Ladmanová. S ní jsme mluvili o potřebách pracovního trhu, profilu absolventa a myšlení dnešních mladých lidí.

02852000.jpeg

Núria Fusté Massana vytvořila kreativní CV, ve kterém představuje své schopnosti a dovednosti.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.