Universum o 17. listopadu

19. listopad 2008

Páteční studentská šedesátiminutovka byla tentokrát věnována Mezinárodnímu dnu studentstva, tedy pondělnímu 17. listopadu. Společně s historikem Petrem Hofmanem z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR jsme se ohlédli do roku 1939, kdy při studentských demonstracích bylo zabito několik lidí a následně nacisté nechali na 3 roky zavřít všechny vysoké školy v protektorátu.

Společně s Jirkou Boudalem, místopředsedou Studentské rady FF a Studentské unie UK, a Silvií Mitlenerovou, také studentkou FF UK, se podíváme na jejich projekt Inventura demokracie. Ten v několika bodech rekapituluje uplynulých devatenáct let české demokracie a žádá politiky o nápravu největších absurdit české legislativy. Universum zakončí minulým dílem nastartovaná rubrika "studium v zahraničí". Tentokrát nás studentka VŠE Terka Čápková vezme na výlet do Řecka.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.