Universum: Po třech měsících v práci hvězdy nebudete

18. červen 2013

Náš neoficiální seriál o pronikání studentů a absolventů na pracovní trh jsme tentokrát v Universu trochu otočili. Mluvili jsme se zástupci společností o kvalitách a nedostatcích čerstvých absolventů.

„Dělat chyby je fajn, ale někdy je třeba se zeptat kolegů, aby nemuseli znovu vynalézat kolo,“ popisuje pracovní zkušenost s nováčky v týmu společnosti Ogilvy Ondřej Obluk. „Je dobré mít zdravé sebevědomí, ale na druhou stranu je fajn mít nějakou sebereflexi,“ radí výkonný ředitel prestižní marketingové agentury a přednášející na FSV UK.

Za tři měsíce zkrátka ostruhy nevysloužíte, možná tak pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Tvrdá práce se vyplatí, ale její ovoce sklidíte až za delší čas. „V mezinárodní firmě se pracuje jen v anglickém jazyce. Absolvent musí být schopen nejen v tom jazyce napsat jeden email, ale také uvažovat. To znamená reagovat, fungovat a dokázat se prosadit s nějakou myšlenkou v průběhu diskuze,“ přibližuje, na co je důležité při studiích klást důraz Václav Mach ze společnosti Microsoft. Předpokladem je podle něj také samostatnost a vysoce se cení specializace.

A že absolventy nikde nechtějí? Právě naopak. „Absolventi přináší zaprvé nové myšlenky a inovace, které s sebou nese doba,“ říká Václav Mach a Ondřej Obluk ho doplňuje: „To hlavní, co nám absolventi přinést je energie a nadšení. A i když nemají třeba tolik zkušeností, mají prostě drive. A v tomhle rychlém byznysu je to samozřejmě velké plus.“

Více o pozici absolventů ve firmách i jejich kladech a záporech si poslechněte v záznamu Universa.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.