Universum: Politika do škol (ne)patří

7. květen 2013

"Nezlobte se, o tom s vámi mluvit nebudu. Vy novináři jen ten problém takhle podporujete," říká mi do telefonu ředitel brněnské střední umělecké školy, proč se mnou nehodlá diskutovat o agitaci Dělnické mládeže před vlastní školou. Podle Universa by se o problému mělo hovořit o to víc. A tak jsme hovořili.

"Ti učitelé na to nejsou připraveni, nemají takovou zkušenost," vysvětluje v rozhovoru Universa Ondřej Matějka z Centra občanského vzdělávání Masarykovy univerzity v Brně neochotu ředitelů škol k diskuzi na téma agitace Dělnické mládeže.

Pozvání k rozhovoru totiž odmítl také šéf Asociace ředitelů gymnázií, který se mladými neonacisty u své školy nepotýká.

Zákon zakazuje přímou politickou agitaci na školách, a ředitelé i kantoři proto většinou nechávají politiku za zdmi svých učeben úplně. Výklad ovšem berou příliš doslova, a pro děti tak politika prostě neexistuje vůbec. I to je důvod, proč jsou čeští žáci v občanské aktivismu v mezinárodním srovnání na chvostu Evropy.

Ondřej Matějka je spoluautorem metodického materiálu pro učitele Politika do škol patří, ve kterém seznamují autoři učitele s postupy, jak s žáky o politice mluvit a jak je o problémech i postupech místní samosprávy i celé republiky nechat přemýšlet. Společně jsme diskutovali také o agitacích Dělnické mládeže. Poslechnout si rozhovor můžete tady.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.