Universum poradí, jak uvést v život zajímavý nápad

25. březen 2011

Hned dvěma soutěžím, které se zaměřují na zajímavé studentské nápady a projekty, se minulý pátek věnovalo Universum Radia Wave. Pavel Cyprich představil výsledky prvního ročníku soutěže Chytrá řešení pro životní prostředí a povídal si s doktorem Rakušanem o právě probíhajícím projektu Technology Cup.

V polovině března proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků prvního ročníku soutěže Chytrá řešení pro životní prostředí. Akci pořádalo ministerstvo životního prostředí a na podzim bude vyhlášeno její druhé kolo.

Vítězi jejího prvního ročníku se stali pánové Mgr. Dong Nguyen Thanh a Ing. Hung Hoang Dieu, kteří se ve svém projektu věnovali odstranění arzenu z vody. Cenu v kategorii středních škol získal a za talent soutěže byl označen Vojta Kundrát, který se účastnil s projektem pro odstranění fosforečného polutantu z vody. Více o projektech i samotné soutěži v záznamu pořadu.

Druhou soutěží, které se Universum věnovalo, je takzvaný Technology Cup. Projekt, který se nezaměřuje čistě na technická či ekologická řešení, ale který nabízí pole působnosti studentům všech oborů. Účastnit se mohou třeba pedagogové, medici, zvěrolékaři nebo filozofové atd. Pokud si zájemce nevybere z jednoho z předem zadaných témat, může klidně přijít i s vlastním. Více o tomto jedinečném projektu Centra pro vývoj, výzkum a inovace v záznamu rozhovoru s JUDr. Janem Rakušanem.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.