Universum představuje Sluneční školu v Kargyaku

1. květen 2009

Svátek práce nezastavil pořad Universum od další dávky akademické porce. Ve studiu RW se vystřídalo hned několik zajímavých hostů. V první polovině akademické hodinky byla řeč o festivalu současné publicistiky Všemi směry. Ve druhé části představil Ing. Jan Tilinger projekt Sluneční škola.

Prvními dvěma hosty byli studenti Vyšší odborné školy publicistiky Katka a Matěj, kteří nám zevrubně představili festival Všemi směry, který připravili do prostoru Roxy NOD na 5. května od 11 hodin. Jak bude prezentována současná publicistika si poslechněte v záznamu Universa!

Druhým hostem byl 1. května Ing. Jan Tilinger, který je zakladačem a předsedou občanského sdružení Surya. To se v posledních letech soustředí na projekt Sluneční škola. Surya v loňském roce vystavěla školu v himalájské vesničce Kargyak, ve které probíhá výuka 12 měsíců v roce. Řeč byla také o benefičním koncertu, na podporu projektu, který se uskuteční 12. května v Betlémské kapli.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.