Universum: První genderově vyvážený pořad

9. červenec 2013

Genderové problematice a genderovým studiím se Universum věnovalo s Ditou Jahodovou z organizace Otevřená společnost.

„No pokud stát financuje věci jako ‚projekt zaměřený na sexistickou reklamu‘ nebo ‚genderové audity‘, pak se bohužel, ke škodě nás všech, nelze divit, že absolventi genderových studií a podobných srágor nacházejí uplatnění,“ napsal k reportáži z cyklu POSTudiu , která se věnovala genderovým studiím, na webu Radia Wave čtenář Vojtík.

Později připojil další komentář: „Odstraněním genderové nerovnoprávnosti rozhodně zdvojnásobit produktivitu nelze. Žádná nerovnoprávnost totiž neexistuje,“ myslí si. Vojtík nebyl zdaleka jediný, kdo nejen u nás na webu diskutoval po reportáži nad smyslem a přínosem genderových studií. Universum se proto rozhodlo se jimi zabývat v celé své hodině.

Hostem pořadu byla Dita Jahodová z Otevřené společnosti, která se genderovým studiím věnuje v profesní praxi i na akademické úrovni. Povídali jsme si o smyslu, přínosu i obsahu genderových studií i jejich aplikaci do praxe.

02925364.jpeg

Situaci nám ilustroval rozhovor pořízený kolegyní Eliškou Kubešovou s respondentkou Andreou, která musí v zaměstnání flirtovat s kolegy i klienty, aby ji brali. Je to špatně, využívat ženské přednosti pro výkon svého povolání? A jak se podobným situacím vyvarovat? I to byly otázky pro Ditu. Více v záznamu úterního vysílání.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.