Universum: Studenti FF UK ověří morální chování opilých

29. říjen 2013

Jaký vliv má alkohol na morální chování lidí? A je e-learning účinnější než běžná přednášková metoda? Takové a podobné studie už zanedlouho začne produkovat studentská psychologická laboratoř FF UK.

Experimentů se můžete zúčastnit i vy, a to buď jako figuranti v pokusech, nebo i s vlastním nápadem na výzkum. Takže co třeba ověřit souvislost užívání sociálních sítí s věkem uživatelů nebo prověřit jedinečnou metodu rychloučení, na kterou jste přišli večer před zkouškou? Pless propůjčí zázemí i své know-how.

Cílem projektu je poskytnout studentům prostředí pro vlastní experimenty, publikovat výsledky ve vědeckých časopisech a věnovat se ověřování už vydaných vědeckých prací. Ve vědě totiž celosvětově přibývá výzkumů, jejichž výsledky jsou při zpětné kontrole neplatné.

O psychologii a projektu Pless jsme si v Universu povídali s jedním ze zakladatelů laboratoře Martinem Vrankou. Druhá část Universa se věnovala žurnalistice. S Adélou Havránkovou byla řeč o projektu Presspektivy – Budoucnost žurnalistiky, který letos už potřetí pořádá Český rozhlas.

Několikadenní kreativní dílna láká studenty vysokých škol, kteří si přímo v ČRo vyzkouší rozhlasovou práci a setkají se s lidmi z vysílání. Přihlášky do projektu se sbírají do 18. listopadu. Více hledejte na adrese www.presspektivy.cz.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.