Universum: Umíte číst rychle?

8. říjen 2013

Do zkoušky zbývá jedna noc a před vámi leží několikasetstránková kniha, kterou jste za ten uplynulý semestr ani jednou neotevřeli. Znáte to? V takových momentech samozřejmě jen netoužíte být úplně někde jinde, ale především umět rychle číst. A celkem snadno můžete.

Projekt Rozečti se je zpřístupnil své online kurzy rychlého čtení všem knihovnám, které si o ně požádají. Během pár týdnů se tak můžete dostat z průměrné rychlosti, která je u běžného čtenáře kolem 200–250 slov za minutu, prý až na dvojnásobek.

Při rychlém čtení jde hlavně o trénink. Nic víc za tím podle docenta Richarda Papíka z Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK není. Principem rychlého čtení je oční fixace na vybrané pojmy v textu a zároveň pochopení určité míry redundance textu, tedy jeho částečné zbytečnosti. Texty pak s rozsahem pochopení přes 60 procent dokáže čtenář konzumovat až dvakrát rychleji.
Více si o principech a metodách rychlého čtení poslechněte v záznamu Universa s doc. Richardem Papíkem a Michalem Zwingerem z projektu Rozečti se.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.