Universum: V akademickém senátu jsou si studenti i učitelé rovni

3. květen 2016

Akademické senáty jsou důležitým rozhodovacím orgánem univerzit. Přesto velká část studentů za celou dobu studia nepochopí, jak fungují nebo proč by měli do akademického senátu volit. Hosty pořadu Universum byli Michal Jex a Josef Smrž z ČVUT a Dalibor Neckář a David Hurný z akademického senátu Univerzity Karlovy. Hovořili jsme o jejich zkušenostech s činností senátorů, o tom, jaká témata se v akademickém senátu nejčastěji probírají a co se studentským senátorům povedlo během jejich funkčního období prosadit.

„Tam, kde je na škole více fakult, každá fakulta má svůj senát. Tam si řeší politiku a záležitosti té své fakulty. A pak vysílá nějaký počet studentů nebo zaměstnanců do celouniverzitního senátu a tam se zase řeší trochu jiné věci,“ vysvětluje David Hurný. „Na zasedání fakultního akademického senátu se volí děkan, na univerzitním rektor,“ pokračuje.
Svoji kandidaturu do akademického senátu považuje Dalibor Neckář za dobrý krok: „Člověk se dostane do vnitřních struktur univerzity a funguje tu, co by mělo fungovat na vysoké škole obecně, že student a učitel jsou si rovni.“

Čtěte také

„Do senátu mě přivedlo to, že v našem kampusu kolem Dejvické vidím nevyužitý potenciál. Rád bych ho nějakým způsobem zlepšil,“ vysvětluje svou motivaci kandidovat do akademického senátu Josef Smrž z ČVUT. Michala Jexe z ČVUT do akademického senátu přivedl neutěšený stav strahovských kolejí. „V druhé řadě to byla reprezentace ČVUT navenek. To byla doba, kdy vznikla kampaň Sedm statečných. Každá fakulta měla svou komiksovou postavičku, a když jsem viděl, že naše fakulta je tam reprezentována holkou, které exploduje hlava, tak jsem si říkal, že to není úplně ono. Měl to být způsob, jak se přiblížit mladé generaci, a nemyslím si, že se to úplně povedlo. Do druhého volebního období už mě přivedlo, že jsem viděl, že se na vysoké škole dá efektivněji hospodařit s finančními prostředky, a chtěl jsem v tom ohledu něco změnit,“ dodává Michal. Josef Smrž za svůj úspěch považuje prosazení mobilních plateb za tělesnou výchovu.

Michal, David i Dalibor se shodují na tom, že pokud má student nějaký problém, se kterým si neví rady, obrátit se na studentského zástupce v senátu může být dobrá volba. „Studentům bych rád vzkázal, aby pokud mají nějaké problémy, akademický senát opravdu kontaktovali. Senát má velkou moc a často mi připadá, že problémy vznikají jenom z důvodu špatné komunikace. Kdyby se o nich vědělo, tak vedení – ať už fakulty, nebo univerzity – je přístupné řešení. Problém je, když se to k nim nedostane,“ uzavírá David Hurný z akademického senátu Univerzity Karlovy.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.