Univerzita Palackého otevřela zrekonstruované budovy filozofické fakulty

21. květen 2015

Olomoucká univerzita otevřela dvě zrekonstruované budovy filozofické fakulty. V bývalých kanovnických rezidencích v Křížkovského ulici tak budou studenti v novém nejen studovat, ale také bádat.

Kromě špičkově vybavených laboratoří psycholingvistiky nebo centra pro experimentální politologii, tu můžou využívat například tlumočnickou laboratoř.

„Dnes slavnostně otevíráme budovy, které mají 76 +9 KK + 33 sociálních zařízení. Hodnota objektu nevyčíslitelná, výše investice bezmála 100 milionů korun,“ shrnul rekonstrukci dvou budov filozofické fakulty na Křížkovského ulici prorektor univerzity Petr Bilík.

Spojení novodobého a historického

Objekt patří mezi nejstarších části Univerzity Palackého, a přestavba tak vyžadovala citlivé spojení dobové architektury, jejíž součástí je například i gotická kaple s moderním zařízením. A to se podle rektora univerzity Jaroslava Millera podařilo: „Musíte komunikovat s památkovým úřadem, musíte k té rekonstrukci přistupovat citlivě. Já osobně mám rád spojení moderního a starobylého, ale spojit to tak, aby to neřvalo, aby to vytvářelo nějakou organickou jednotu, není úplně lehké. Od kolegů expertů, kteří tu budovu viděli zevnitř, mám zatím velmi příznivé hodnocení, tak chci věřit tomu, že se to povedlo dobře.“

Na slavnostní otevření univerzitních budov se přišel podívat i student Jan Bartík: „Prošel jsem si tady ty nové budovy a moc se mi líbí, jak se jim povedlo propojit původní architekturu s novými prvky. Je to tady hezké, moderní. Ještě před rokem jsem tu studoval žurnalistiku a dnes bych to tady nepoznal. Nádhera.“

Zkouška eye trackeru

Studentům ve výzkumech pomůžou nové špičkové laboratoře

Nově tu vznikla špičková vědecká pracoviště jako je například první centrum pro experimentální politologii ve střední Evropě nebo specializovaná laboratoř psycholingvitiky s unikátním technologickým vybavením.

Studenti tak budou moci například využívat takzvaný eye tracker, který snímá pohyb očí a zaznamenává ho. Data pak slouží například k analýze reklamy nebo k výzkumům v oblasti psycholingvistiky.

„Když budeme chtít vědět, jestli naše noviny „dobře fungují“, tak si vás posadíme k eye trackeru, necháme vás číst ty naše noviny a budeme se dívat, jestli jste našel informace, které jsme chtěli, abyste si přečetl, jestli vám dělalo problém nějaké informace najít, jak plynule se vám čtou ty noviny,“ vysvětluje vedoucí Katedry obecné lingvistiky Jan Faltýnek.

Někteří studenti už nové učebny navštěvují, plný provoz univerzita plánuje na začátek příštího semestru.

Nově zrekonstruované prostory Filozofické fakulty Univerzity Palackého
autor: Filip Titlbach
Spustit audio