Univerzitní školky propojují děti a vysokoškolské vědce

24. březen 2016

„Náš program je zaměřen více na rozvoj rozumových schopností, protože ten potenciál tady je daleko vyšší než u běžné populace,“ říká o Univerzitní mateřské školce Lvíčata její ředitelka Martina Hovorková. Děti studentů a zaměstnanců Českého vysokého učení technického a Vysoké školy ekonomické se zde učí základům technického vzdělání po boku vysokoškoláků.

Univerzitní mateřské školky na českých školách přibývají, kromě mateřských školek nabízí některé vysokoškolské instituce také dětské koutky, které se liší zejména tím, že slouží pouze ke krátkodobému odložení dítěte, jsou většinou bezplatné a mnohdy v nich pracují přímo studenti, například v rámci své pedagogické praxe. Univerzitní školky také velmi často nabízí zajímavá propojení s akademickým prostředím své mateřské instituce. Například v brněnské školce Mendelovy univerzity bude letos na jaře probíhat literárně-pohádková akce s názvem Akademici čtou dětem. Ve školce Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy zase vychovávají malé přírodovědce a v Univerzitní mateřské školce Lvíčata na ČVUT a VŠE je kladen velký důraz na technické vzdělání.

Čtěte také

„V příjímacím řízení máme některá místa vyčleněná vyloženě pro děti studentů a také se nám podařilo, aby někteří studenti dostali na naše školné stipendium,“ popisuje výhody pro studenty ředitelka Lvíčat. Martina Hovorková není jen ředitelkou školky, vede i univerzitní základní školu, vůbec první v Česku. „Je potřeba si připravit studenty už dopředu a lákat děti co nejvíce k té technice a přírodním vědám. Takže jsme se odrazili od školky, zjistili jsme, že dětem lze i ve školním věku předávat informace v tomhle ranku, a to nás přimělo k tomu, pokračovat dál. Děti se setkávají s vědci na ČVUT a chodí i do laboratoří. Mají naprosto motivační prostředí v tom, že vidí ty projekty, co tam vysokoškoláci odvádí,“ doplňuje.

03584192.jpeg

Další školka čerstvě vznikla na Univerzitě Karlově – v blízkosti manželských kolejí na koleji Hvězda. Nové prostory byly otevřeny ve spolupráci se soukromou školkou a jeslemi začátkem března. „Všichni studenti a všichni zaměstnanci Univerzity Karlovy, kteří mají děti a mají zájem o to, umístit dítě k nám, tak mohou učinit. Univerzita si vymínila, že část kapacity budeme rezervovat právě pro děti zaměstnanců a studentů,“ vysvětluje ředitel Pavel Tuleškov.

Školka nabízí výuku angličtiny rodilými mluvčími, montessori pedagogiku a díky malé kapacitě i individuální přístup. Vedení školky se snaží vyjít vstříc i nepravidelnému režimu studentského života. „V době, kdy budou zkoušky nebo budou mít studenti brigády, nabídneme v prostorách školky individuální hlídání.“

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.