Univerzity vs. ministerstvo školství: Kdo vyhraje?

23. leden 2012

Bouřlivá atmosféra panuje v těchto dnech na akademické půdě. Zástupci univerzit se velmi důrazně staví proti reformě zákona o vysokých školách a nelíbí se jim ani navrhované způsoby finanční pomoci studentům, kteří by měli od příštího roku platit školné.

Ministerstvo sice protest vzalo na vědomí, ale ze své pozice neustoupí a zákony chce nechat v podobě, ve které je k projednání předalo vládě.

Collegium Maximum Právnické fakulty UK zaplnily ve čtvrtek odpoledne desítky zástupců akademické obce univerzity i stovky jejích studentů. Podle jednoho z řečníků nebyla tato posluchárna takto zaplněna od listopadu 1989. Téma setkání a projevů důležitých zástupců UK bylo jediné – protest proti věcným záměrům zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům. Akademici se bojí ztráty vysokoškolské autonomie, nejasného záměru zákonů i zpoplatnění vzdělání v podobě, ve které ho navrhuje ministerstvo školství.

Universum se v pátek večer věnovalo oběma názorovým stranám. Alespoň v krátkosti proto Pavel Cyprich shrnul ty nejdůležitější momenty čtvrtečního setkání.

Akademická obec potom velmi jednoznačně hlasovala o znění rezoluce, která oficiálně oba dokumenty důrazně odmítá a zároveň vybízí k dalším protestním akcím v týdnu od 27. února, pokud ministerstvo školství, respektive vláda, nezačne ve věci změny znění zákonů jednat. Znění rezoluce i bezprostřední reakce MŠMT na čtvrteční dění byly také k poslechu v Universu Radia Wave.

02533053.jpeg

Telefonickým hostem pořadu byl poté profesor Ivan Wilhelm, náměstek ministra školství, který nabídl úhel pohledu ministerstva na nastalou situaci i jeho další kroky. Mimochodem odmítl, že by MŠMT pod vlivem událostí rovnou zákony začalo přepisovat. Podobně reagoval i ministr Dobeš po pondělním setkání se zástupci akademických senátů veřejných vysokých škol, které trvalo pouze půl hodiny.
Více informací o postoji MŠMT k věci si poslechněte sami v záznamu rozhovoru s prof. Wilhelmem.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka