Unorthodox: Chasidská verze nevěsty na útěku zaboduje u milovníků limonádek

14. duben 2020

Aleš Stuchlý, Tonda Tesař a půlka buchet Ivana Veselková kromě tíživé situace a všech seriálů, které nebudou mít pokračování, probrali i netflixovou záležitost Crip Camp. Chvíle karantény si zpříjemnili limonádkou Unorthodox. Co říkají na soap operu z prostředí ortodoxní židovské komunity? Na závěr se posluchači dočkali i telefonátu Vítovi Schmarcovi.

Unorthodox vypráví příběh ortodoxní židovky, který připomíná film Nevěsta na útěku. „Trochu jsem si zalepila hubičku touhletou limonádkou,“ říká Ivana a dodává, že je minisérie zároveň vhodná i pro ty, kteří se chtějí dozvědět víc o komunitě ortodoxních židů. Aleš poukazuje na výborný herecký výkon Shiry Haas v roli hlavní hrdinky, která se v 19 letech vzepře svému osudu a před manželstvím utíká z Brooklynu do Berlína. „Ten film je doják, ale takovým nátlakovým způsobem,“ shrnuje Tonda emoce, které minisérie zpracovala ve formě soap opery.

Dokument Crip Camp nahlíží na zrovnoprávnění hendikepovaných lidí v americké společnosti kolem roku 1971, kdy byl ve státě New York otevřen „letní tábor“ pro tělesně postiženou mládež a z přítomných táborníků se postupně začali stávat zapálení aktivisté bojující za svá práva. Snímek režisérské dvojice James Lebrecht a Nicole Newnham produkovali manželé Obamovi. Edukace a feel good rozměr ale bohužel podle Aleše nezachraňují film od lehké placatosti, nedostatku kontextu a poměrně slušné nudy.

„Téma pěkné, ale mně to připomínalo doby, když byl náš dějepisář znuděnej, měl kocovinu, nebo nevim, přitáhl televizi a řekl Tak teď se místo vyprávění budeme koukat… a pustil nám dokument nahraný na škrklající videokazetě o nějakém historickém tématu,“ odkazuje Ivana na své životní zkušenosti. „Byla to trošku nuda, ale něco jsme se dozvěděli,“ shrnuje.

„Čekal jsem, že to bude propracovanější věc,“ říká Tonda o dokumentu, který se snaží napojit diváka na osvobozující pocit utlačovaných. Tonda kritizuje hlavně povrchnost v rovině dobrého pocitu. „Jede na takové té feel good rovině, dělá zkratkovité spojnice,“ říká a dodává, že například o táboře jménem Jened, který je iniciačním dějištěm, se toho moc nedozvíme.

Ne, to není Vítek Schmarc, který se v Čelistech pochlubil novým sestřihem, nýbrž hrdinka netflixovské série Unorthodox, na kterou v pořadu také přišla řeč

Na závěr celého pořadu moderátoři díky telefonickému spojení přináší novinky ze života Vítka Schmarce, který se krásně ostříhal a cítí se v podstatě jako vězeň. Ve vězení si dopřává především sportovní záležitosti na Netflixu, ze kterých vyniká zejména Dycky Sunderland. „Já momentálně řeším jen pivo a fotbal, což jsou dvě zásadní věci, které hýbou světem,“ říká Vítek a doporučuje i sportovní série jako Cheer nebo Univerzita poslední šance, které natočil Greg Whiteley.

Co doporučuje japonská vláda manželkám a jak mluví popletený kočičí robot Doraemon, který cestuje časem? Kterých filmů a seriálů se nedočkáme? Poslechněte si Čelisti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.