Upálení v Dé mol. Snímek Noc 12. je neotřelou detektivkou bez rozhřešení

12. květen 2023

Kdo vyrazil mezi španělské ptáčky? A vzal sebou mývalí klobásy? Nebo výkaly? Aleš s předstihem oslavil narozeniny během vysílání Čelistí – pochopitelně nenávistí. Především k červené barvě. Kolik za to schytal kopanců a plivanců? Dnešní vysílání přichází přímo z městečka Dildo v zátoce Početí. A provází ho otázka, zda Dominic Moll natočil svou novinku v Dé mol.

„Mainstreamový divák může čekat spektakulární tvar, ale jde spíše o trýznivý procedurál se spoustou vodítek, ale žádnou katarzí,“ hodnotí Vítek snímek Noc 12., který získal na udílení francouzských děl šest Césarů. „Dostaneme něco jako Vzpomínky na vraždu ve skromnějším balení,“ dodává Aleš na adresu filmu, jehož základem je skutečný případ brutální vraždy upálením ve Francii.

Dominic Moll se pohybuje v podobném terénu jako David Fincher svými díly Zodiac či Mindhunter a jeho poslední snímek je dalším důkazem, že se tento francouzský filmař v posledních pěti letech vrací do formy. „Tichá alpská síla,“ říká Aleš o snímku, který patří k nejpozoruhodnějším a nejrealističtějším detektivkám poslední doby. I proto, že vraha tu nikdo nevypátrá.

„Vypadá to jako podle mustru, ale z klišé se okamžitě vyklubou živé postavy,“ přemítá Tomáš o tom, jak snímek utíká z nabízejících se žánrových schémat k vytříbené struktuře. „Ten film citlivě zobrazuje necitlivý přístup orgánů k tématu násilí na ženách,“ uzavírá Vítek hodnocení filmu, který naopak otevírá celou řadu závažných témat.

Je snímek AKA o kakanech? Točilo se v Indonésii předtím, nyní nebo poté? Dovezli Češi do Cannes film z FAMU nebo z Electra? Kolik hodin denně trpí Kiefer Sutterland? Která sezóna Star Treku je nejlepší? Čí varlata jsou platformy? Hlavně nezabloudit do křoví.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.