Upcyklovaný design pro dobrou věc: Kristýna Fingerlandová chystá charitativní dražbu mikin

3. říjen 2018

Jednou z událostí letošního Designbloku bude charitativní aukce vyšívaných upcyklovaných mikin. V rámci projektu Metanoia je vytvořila studentka UMPRUM Kristýna Fingerlandová. Na jaké strachy a problémy mladé generace Metanoia upozorňuje?

V rámci projektu Metanoia vzniklo 7 upcyklovaných mikin na 7 témat. Zdobí je výšivky a aplikace z ústřižků látek, které svým stylem nezapřou ilustrátorský background autorky. K tématům, na které mikiny upozorňují, patří FOMO, předsudky, sweatshoppaholismus, duševní zdraví nebo antropocentrismus. Premiérově se projekt představil na výstavě bakalářských prací UMPRUM a teď se chystá na prezentaci na Designbloku.

Móda z bakalářek UMPRUM: mikiny od ilustrátorky, silonkové šaty a masopustní žranice

Instalace bakalářky Metanoia Kristýny Fingerlandové na UMPRUM v Ateliéru ilustrace

Zajímavý módní design letos na UMPRUM nevznikal jen v ateliérech módní tvorby nebo designu oděvu a obuvi. Výrazná konceptuální bakalářka v podobě vyšívaných mikin vznikla v Ateliéru ilustrace a v Ateliéru K.O.V. zazářila udržitelná obuv.

Přemýšlela jsem o problémech, které řeší moje sociální bublina, ale zároveň ji nějakým způsobem přesahují. Řada lidí kolem mě je třeba deprimovaná přemírou možností, ze kterých si nedovede vybrat, o těch je mikina FOMO, vysvětluje Kristýna Fingerlandová.

Název Metanoia znamená změnu smýšlení, ke které chce Kristýna přispět. Proto se rozhodla mikiny reprezentující jednotlivé problémy vydražit. Výtěžek poputuje k neziskovým organizacím, které přispívají k jejich řešení a nejsou zatím mediálně příliš známé. Dražba mikin Metanoia se uskuteční v neděli 28. 10. večer, podrobné info najdete na FB eventu.

Poslechněte si, jak mikiny Metanoia vznikaly, jakým tématům jsou věnované a podle čeho Kristýna vybírala neziskovky, které výtěžek z dražby na Designbloku podpoří.

Playlist:

The Tough Alliance – Neo Violence
Wild Beasts – Wanderlust
Light Asylum – Shallow Tears
Mechatok – All My Time
Nanshi – Feed
Miss Kittin – Frank Sinatra
New Order – Mr. Disco
Carpenter Brut – Night Stalker

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka