Uplynulá dekáda v slovenskej kultúre

30. prosinec 2009

Posledný diel rubriky Kumšt sa bude niesť v príznačne retrospektívnom duchu. Minulý týždeň sme si zobrali na mušku rok tento rok, dnes sa pozrieme na dekádu 2000 až 2009.

Každé desaťročie je niečím charakteristické. Zlaté šesdesiate boli zahalené v psychedelickom opare, počas sedemdesiatych zas vznikol punk. O toľko nenávidených eighties ani nemusíme hovoriť, pretože sú ešte stále v móde. Prostredníctvom slovenského publicistu a moderátora Rádia FM Daniela Baláža si priblížime uplynulých desať rokov v slovenskej kultúre.

V priebehu posledného desaťročia na Slovensku vzniklo mnoho kultúrnych aktivít - labelov, festivalov a hudobných i nehudobných projektov. Dobré meno Slovensku robí napríklad agilné vydavateľstvo Slnko Records, ktoré vydalo až obdivuhodný počet albumov od kapiel ako Kolowrat, Longital, Modré hory, Noisecut alebo Živé kvety. Etabloval sa festival progresívnej elektronickej scény Wilsonic, z Pohody sa zas stal najväčší slovenský event prezentujúci svetovú produkciu. Spisovateľ Michal Hvorecký je známy nielen na Slovensku, ale i v zahraničí...

00912586.jpeg

Odkazy:
www.slnkorecords.sk
hvorecky.wordpress.com/
www.pohodafestival.sk
www.radiofm.sk

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.