Uprchlíky ukazuju jako lidi, odhaluji ale i svůj strach, říká autorka knihy Břehy nejsou na dohled

7. listopad 2022

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava není jen o kinematografii. Letos podruhé porota na festivalu vybrala i nejlepší dokumentární knihu. Cenu si odnesla dětská zdravotní sestra Jitka Kosíková, která společně s novinářem a záchranářem Markem Uhlířem dala dohromady své deníkové zápisy z misí Lékařů bez hranic a praxe v paliativní péči. Vyšly pod názvem Břehy nejsou na dohled a porotu oslnily především osobním vhledem do uprchlické krize z roku 2015.

Postřehy z profesionální praxe se tu střídají se zápisy z osobního života i s neodeslanými dopisy. Jak vypadala společná práce dvou lidí na deníkové knize? „Díky Markovi se ta kniha dá číst. Emaily a zápisky jsem z mise posílala už před tím, všichni mi říkali, ať je vydám, nebo nějak zveřejním. Marek je ale z oboru a teprve on mi pořádně poradil, jak na to. A taky po mně texty začal opravovat. Myslím, že nás to ohromně sblížilo, ví toho o mně opravdu hodně,“ popisuje vznik knihy Kosíková.

Při přebírání ceny Jitka Kosíková zmínila, že impulsem do práce pro ni byla vyostřená debata okolo uprchlické krize v roce 2015. „Zdálo se mi, že společnost je rozdělená na dva extrémní tábory těch, kteří všechno vidí hodně nenávistným pohledem a těch, kteří naopak v ničem nevidí problém. A já nesouzněla ani s jednou z těchto skupin. Myslím, že v knize uprchlíky ukazuju jako lidi, zároveň ale přiznávám, že mám velký strach ze střetu kultur, který se snažím konfrontovat,“ dodává.

„Nejvíc se mi do paměti ale zarylo psaní o tom, jak mi umřel táta. Bylo to nečekané, zemřel při nehodě. Takže přesto, že v knize se setkávám se smrtí často, tohle mě úplně položilo,“ odpovídá Kosíková na otázku, který ze zápisů se jí nejvíc vryl do paměti.

Bude Jitka Kosíková psát dál? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka