Uspáváme děti v Automatkách

22. červenec 2015

Spánek a uspávání dětí neprovází jen rozhovory rodičů na pískovišti, ale na tuto problematiku existují i specializovaní poradci. Jejich metody trénování spánku přišly Lence Medvecové nepřirozené, a tak se začala sama více zabývat psychologií a antropologií spaní. Před rokem založila projekt Prosím spinkej.

„V Anglii je spánek tématem číslo jedna. Rodiče jsou nuceni dávat své děti do jeslí velmi brzy a tlačí se na to, aby děti byly hodně rychle samostatné, aby třeba spaly ve svém pokoji a aby spaly celou noc už od čtyř nebo šesti měsíců. Což je pro většinu dětí nepřirozené a spousta z nich to nezvládá. Proto tam najdete na každém rohu spánkového poradce,“ říká Lenka Medvecová, která se začala dětským spánkem zabývat právě ve Velké Británii.

„Na přednášky mi chodí babičky, které si vyčítají 37 let, že nechávaly svoje děti vyřvat. Dnes je moderní intuitivní, přirozené rodičovství, což za našich matek a babiček nebylo. Protože společnost potřebovala (stejně jako je to v Anglii a v USA), aby děti byly samostatné,“ pokračuje.

Poslechněte si další díl Automatek o uspávání dětí. V tématu budeme pokračovat i příští týden, a pokud máte konkrétní problém se spánkem svých dětí jakéhokoli věku, napište nám na e-mail barbora.sedlackova@rozhlas.cz a Lenka Medvecová v dalším dílu Automatek na dotazy odpoví.

Podle Lenky Medvecové maminka nepotřebuje spoustu nefunkčních univerzálních rad, ale potřebuje vyslechnout a pátrat po příčině problému, kterou často zapříčiňují mýty o spánku dětí.

„Hodně našich rodičů říká: ‚My jsme vás taky nechali brečet a jste v pohodě.‘ My jsme možná spali v pohodě, ale když se zeptáte psychoterapeutů, tak vám řeknou, že nejistota, deprese a pocity méněcennosti a otázky, jestli je člověk milován dostatečně, mohou souviset s tím, že když jsme jako děti plakali, tak nám nikdo na ten pláč neodpovídal,“ dodává Lenka Medvecová.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio