Ústecké Činoherní studio nabídne poprvé hororovou pohádku Čarodějův učeň

30. listopad 2018

Ústecké Činoherní studium uvede jako třetí premiéru sezóny hororovou pohádku Čarodějův učeň od Otfrieda Preußlera. Většina z nás ji zná z animovaného filmu Karla Zemana z roku 1977.

Příběh je založený na lužické pověsti z poloviny 17. století o chudém chlapci Krabatovi.

„Krabate! Přijď do mlýna na blatech, nebude to ke tvé škodě. Poslechni hlas svého mistra,“ přivolává Mistr nového učedníka. Chlapec časem zjišťuje, že o mletí mouky vlastně nejde.

Stejně jako ostatní tovaryši se začne učit černé magii a zjišťuje, že nemá moc šancí odejít.

Přesto chce Krabat, podobně jako někteří jeho předchůdci, narušit zlověstný koloběh, kdy každý rok musí jeden z tovaryšů zemřít, aby Mistr mohl žít.

Tvůrci ústecké inscenace se alespoň co do zachycení atmosféry inspirovali Zemanovým filmem. Pro mlýn využili konstrukci, po které herci lezou a atmosféru dodávají kromě hudby také projekce a světla.

„Vycházeli jsme z toho, že ten mlýn je vlastně takové mrtvé železné skladiště, a ty technologie, jak jsou taky takové, nám k tomu vizuálně i významově seděly. Oproti tomu tam používáme ten živý element vody. Ten mlýn, který by ji měl v sobě mít, ji neobsahuje – místo toho obsahuje čáry. A ta voda, jako jakási křesťanská symbolika očisty, do toho mlýna přichází, aby porazila zlo,“ přiblížil režisér Jan Holec.

Ústecké Činoherní studium uvádí hororovou pohádku Čarodějův učeň

Příběh Čarodějova učně je stále živý, a to v mnoha rovinách

Příběh vnímá také jako paralelu s dnešní dobou. „Je to parta sirotků, kteří hledají smysl života. Mám pocit, že v dnešní době, kdy se nám bortí určité hodnoty, a chybí nám třeba víra, je jednoduché člověka s nějakým nekalým cílem zmanipulovat,“ myslí si režisér.

Představitel Krabata, Adam Ernest, vidí paralelu se současností trochu jinak: „Funguje určitá masovost a šeď, vůči které je důležité a potřebné se vymezovat – v tom vnímám nějakou tu paralelu se současností, kdy se dostáváme do prostředí, které je ovládáno jedním diktátorem, nebo nejen jedním, ale nějakou vyšší, samozvanou instancí, vůči které se někteří z toho zbytku snaží vymezit.“

Čarodějův učeň je ale především pohádkový příběh s hororovou atmosférou – i proto divadelníci doporučují, aby na něj šly spíš odrostlejší děti. Po dnešní premiéře budou mít možnost ještě 2. a 4. prosince.

autor: hau
Spustit audio

Související