Utíkají vám prázdniny stále rychleji? Potřebujete nové a zábavné zkušenosti, radí neurovědkyně

31. srpen 2022

„Skutečně dochází k tomu, že čím jsme starší, tím nám subjektivně čas plyne rychleji,“ říká Tereza Nekovářová, která se věnuje mimo jiné neurofyziologii paměti nebo kognitivní psychologii. Proč tomu tak je, má na svědomí několik faktorů –⁠ například to, že vzpomínky z mládí máme často na věci, které se nám staly poprvé.

„Vzpomínky z dětství jsou proto pro nás důležitější a paměť kolem nich se při zpětném pohledu jakoby natahuje,“ pokračuje vědkyně. Dalším hráčem v soutěži o subjektivní délku prožívaných okamžiků je časový paradox. „Pokud děláme věci, které jsou pro nás zábavné, tak v tu chvíli nám čas plyne rychleji, ale při zpětném pohledu to vnímáme jako delší,“ vysvětluje Nekovářová.

Čtěte také

Nemusíme ale ani opustit školní lavice, aby nám prázdniny začaly mizet před očima – změnu cítí už i Anička, která jde letos do šesté třídy. Žádný paradox ale necítí Eliška, která ve svých devatenácti letech vnímá zkrácení prázdnin nutností pracovat a připravovat se na zkoušky. Jestliže už máme volno a chceme jeho zpětnou délku natáhnout, musíme se začít soustředit.

Pokud chci v okamžiku déle zůstat, nesnažím se nikam utéct myšlenkami. Věnuji se tomu, co probíhá v mém těle, nebo i třeba západu slunce, který se mi líbí, “ nabízí další neurovědkyně Kristýna Malenínská cestu, které se říká mindfulness. Subjektivně zkrátit právě prožívaný čas pak pomůže cílené rozptýlení pozornosti třeba čtením knihy nebo poslechem hudby, takže i čekání ve frontě pak bude ubíhat rychleji.

Jaký vliv má na subjektivní vnímání času stereotyp a proč je dobré ho nabourat, zjistíte v příspěvku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.