„Uvolnění v Íránu je psychologické. Otázka je, co se bude dít teď.“ Začal Festival íránských filmů

9. leden 2018

„Nemyslím si, že by se za vlády prezidenta Ruháního udála ve filmové branži nějaká podstatná praktická změna, jde spíš o psychologické uvolnění,“ říká režisér Mohammadreza Farzad. „Menší cenzura je v porovnání s filmem určitě v literatuře. Dobré znamení je, že nálada obecně v Íránu je plná naděje a lidé chtějí čím dál tím víc točit.“

Snímky z letošního sedmého ročníku Festivalu íránských filmů, tentokrát s podtitulem Neboj!, budou k vidění do 21. ledna v Praze, Brně a Bratislavě. „Letošní podtitul odkazuje k podstatě íránského nezávislého filmu, který zastupují hlavně mladí filmaři pracující s omezeným rozpočtem, mimo zažitý rámec,“ vysvětluje umělecký ředitel festivalu Kaveh Daneshmand.

Jediným kritériem výběru filmů na festival je podle Kaveha umělecká kvalita. „Se selekcí nám hodně pomáhá právě i Mohammad. A protože víme, že české publikum je hodně sofistikované, v Česku je spousta dobrých filmových festivalů a laťka je opravdu vysoko, pokud chceme přežít, musíme přinést něco umělecky cenného, aby to pro diváky byl přínosný zážitek.“ Takovým příkladem mohou být vedle spousty nových snímků současné mladé generace i dva staré íránské filmy z přelomu 60. a 70. let (Té noci když pršelo, Prostá událost), které budou na letošním ročníku k vidění restaurované.

Kromě filmů došlo během rozhovoru i na otázku související s aktuálními protivládními protesty, které vypukly v Íránu na přelomu roku. „Je velmi těžké předvídat, co se bude dít dál, na závěry je příliš brzo,“ myslí si Kaveh Daneshmand. „Jestli budou mít protesty dlouhodobější dopad, si netroufám odhadnout,“ dodává. „Pro spoustu lidí je to blesk z čistého nebe, i my sami jsme byli překvapeni a šokováni. K protestům docházelo hlavně mimo Teherán a do ulic vyšli zejména chudší lidé,“ doplňuje Mohammadreza Farzad.

Do jaké míry ovlivňují slavní perští básníci současnou generaci a jaký doprovodný program letošního ročníku Festivalu íránských filmů byste si neměli nechat ujít? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka