Už konečně zmlkni. Memy z amerického prezidentského klání zachraňovala moucha

2. listopad 2020
Fenomem

Už tento týden proběhnou ve Spojených státech ostře sledované prezidentské volby, v nichž si to rozdají Donald Trump a Joe Biden. Jak se tento souboj odrazil v memech a byli jsme poslední měsíce svědky odvety za Velkou memovou válku, která před čtyřmi lety dostala do Bílého domu Donalda Trumpa?

Už tento týden bychom měli znát jméno nového amerického prezidenta. Souboj Trump vs. Biden sleduje bedlivě celý svět, nicméně memová komunita je, zdá se, k americkým volbám tentokrát poměrně chladná. Pár memů se samozřejmě během předvolební kampaně objevilo a za chvíli si je představíme, ale žádný nebyl vyloženě výrazný nebo přelomový. Čím to, že letos prezidentská volba internet tak nevzrušila?

Mem z amerických prezidentských voleb

Mnozí čekali, že letošní prezidentské klání se na internetu ponese v duchu odvety za takzvanou Velkou memovou válku (The Great Meme War), v níž před čtyřmi lety příslušníci alt-right komunity přenesli útočnou kampaň Donalda Trumpa na internet, a to právě prostřednictvím chytlavých memů.

Dopad aktivit téhle „internetové kolony“ na výsledek voleb se dá samozřejmě špatně měřit, ale spousta komentátorů byla tehdy přesvědčena, že byl větší, než se zdá. Ostatně před dvanácti lety slavil podobné úspěchy s virální kampaní pod heslem Yes We Can Barrack Obama a o ní se už dnes dočtete v učebnicích marketingu. Kdo se však během letošního léta a podzimu těšil na další memovou ofenzivu roku, byl zklamaný.

Mem z amerických prezidentských voleb

Jako kdyby se všechny dobré memy vyčerpaly už během primárek vloni na podzim – miláček progresivní levice Bernie Sanders tehdy v memech žádal o finanční podporu trapné pokusy o virální tanečky zabily prezidentské šance Petea Buttigiege hned na počátku. Když se demokratická strana rozhodla zvolit kompromis v osobě bývalého viceprezidenta Joea Bidena, mohli podporovatelé Donalda Trumpa spustit své útoky.

V memech častovali jeho sedmasedmdesátiletého protikandidáta přezdívkami jako Sleepy Joe nebo Floppy Joe, dělali si srandu z jeho častých přeřeků nebo náklonnosti k objímání lidí a také ho posílali do domova důchodců pod heslem Biden: Resident 2020. Některé z těchto memů sdílel i současný prezident na svém Twitteru. Spíš než vtipné ale byly trapné.

Z druhé strany se ozývaly třeba vtípky na Trumpovo zázračně rychlé uzdravení z koronaviru nebo jeho patetické odhození roušky na jednom mítinku. Výraznější energii ale tato kampaň postrádala – většinu času to vypadalo, že jsou spíš proti Trumpovi než pro Bidena.

Mem z amerických prezidentských voleb

Chvíli to vypadalo, že dobrým zdrojem memů budou dvě televizní debaty kandidátů, ale na překřikovanou dvou starých mužů byl tak zoufalý pohled, že zvítězila hlavně deziluze. Jistou popularitu získala snad jen Bidenova upřímná poznámka: „Už zmlkni, chlape.“ Ta ale nakonec podle tvůrců memů platila pro oba kandidáty.

Mem z amerických prezidentských voleb

Jediným výraznějším hrdinou předvolebního klání je tak nejspíš moucha, která se během televizní debaty viceprezidentských kandidátů usadila na bílých vlasech Mikea Penceho. Její fotka obletěla internet a vzápětí začaly po sociálních sítích trendovat plácačky s logem Bidenovy prezidentské kampaně.

Mike Pence a moucha meme

To byl snad jediný vzácný moment humoru v zoufalém předvolebním maratonu, který ze všeho nejvíc ukázal, jak moc je už Amerika unavená z agresivity současné politiky. Ať už tedy prezidentské klání tento týden vyhraje kterýkoliv z obou kandidátů, jisté je, že to tentokrát rozhodně nebude díky pomoci internetového humoru.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak se letošní prezidentské volby zapsaly do memů a virálů. Proč se tentokrát nekonala Velká memová válka, kdo měl při debatě kandidátů v televizi zmlknout a co dělá moucha na vlasech viceprezidenta Pence?

Mike Pence a moucha meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.