Už to není krize, ale úpadek. Olympiáda přinesla nejhorší výsledek českých hokejistů v historii

18. únor 2022
Tribuna

Velká hokejová očekávání českých fanoušků na olympijských hrách v Pekingu vzala za své už v osmifinále. A celkové deváté místo je nejhorším českým umístěním na velkých turnajích vůbec. Je na vině osoba kritizovaného trenéra Pešána, nebo jde o skutečný stav českého hokeje?

Čeští hokejisté zahájili olympijský turnaj v Pekingu šokující prohrou s dánským outsiderem. Zatímco seveřané zažili hned při své premiéře pod pěti kruhy chuť vítězství, Češi navázali na předchozí zápasy v sezoně, kdy ani jednou nevyhráli. Nakonec ale zvládli porazit Švýcarsko i vítěze skupiny Rusko, jenže specifický postupový klíč jim pro první vyřazovací souboj přisoudil jako soupeře opět hráče helvétského kříže. A ti poslali českou výpravu předčasně domů.

S Rusy nebyl ani výkon, ani zápas takový, aby se o něj Češi mohli opřít. A nebyl to ani výkon, po kterém by si fanoušci mohli drbat hlavu, kam že jsme to mohli dotáhnout. Takový hlas jsem nikde neslyšel a myslím, že to reprezentuje celý výkon českého týmu, připomíná Vojta Ondráček skutečnost, že český tým působil nepřesvědčivě v podstatě během všech svých vystoupení. Olympijský turnaj v Pekingu se tak stal jedenáctou velkou hokejovou akcí bez medaile. Už to není krize, ale úpadek, dodává.

Čtěte také

Zatímco trenér mužů Filip Pešán čelí vlně kritiky a ve hře bylo jeho odvolání již před květnovým mistrovstvím světa, hokejistky zažily poměrně úspěšnou premiéru. Postupem ze skupiny do čtvrtfinále splnily svůj hlavní cíl, a dokonce potrápily i obhájkyně zlatých medailí ze Spojených států. Přesto jejich kouč Tomáš Pacina zdůraznil, že pokud nedojde k systémovým změnám v českém ženském hokeji, nebude pokračovat ve své funkci s vyhlídkou účasti na dalších hrách za čtyři roky.

Situace je stejná. Pokud svaz, případně Národní sportovní agentura neprovede zásadní změny v hokejových strukturách, nepůjde český hokej nahoru, zdůrazňuje Ondráček. 

Čeští hokejisté místo medaile přivezli z Pekingu nejhorší umístění ve své historii. Jaký byl vliv vnějších okolností v podobě protikoronavirových opatření a neúčasti hráčů z NHL, ale také v jakém stavu se nachází výchova nových hokejistů, rozebírá nový díl Tribuny.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.