Úžasné životy: Josef Kemr podle Báry Hrzánové

11. červenec 2021

Herečka Bára Hrzánová vzpomíná na své začátky v angažmá Národního divadla a vzdává hold svému učiteli, jevištnímu partnerovi a drahému příteli Josefu Kemrovi.   

Josef Kemr-70.léta

Herečka Bára Hrzánová zavzpomíná na Josefa Kemra, kterého jako studentka poprvé viděla hrát v divadle Viola na pražské Národní třídě. Tehdy ještě netušila, že se s ním po své promoci na DAMU bude několik let setkávat v angažmá Národního divadla.

Na vlnách Českého rozhlasu se tyto dvě osobnosti setkaly v roce 1990 při natáčení hry Červotoč, ze které (vedle několika dalších) uslyšíte ukázky. Z hereckého partnerství a vztahu mentora a svěřenky se postupně vyvinulo přátelství.

A v Báře Hrzánové některé rady a moudra Josefa Kemra rezonují dodnes.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.