V Alexandrii otevřeli kavárnu pro pejskaře. Je první svého druhu v Egyptě

Psí kavárna zněla ještě nedávno v Egyptě jako výraz z vědeckofantastického žánru. Nejlidnatější arabská země není zrovna proslulá hezkým chováním k pejskům. Jedna poslankyně egyptského parlamentu dokonce nedávno navrhla, aby se toulaví psi vyváželi za tvrdou měnu do zemí, kde si na nich pochutnají. Doba se ale mění a mění se i blízkovýchodní mentalita. Přesvědčil se o tom lzpravodaj Štěpán Macháček.

„Kamarád Muhammad, který chová psy, si chtěl sednout se svým pejskem na chvíli v kavárně. A vyhodili ho, že prý je to zakázané. A tak se rozhodl sám otevřít kavárnu, kde jsou pejsci vítaní,“ popisuje mi začátky na egyptské poměry netradičního projektu Rámí.

Pes na dovolené? Některé aerolinky ho vezmou přímo na palubu. Za určitých podmínek

03436419.jpeg

Berete si s sebou na dovolenou psa? Jestli ano, můžete letět i letadlem a nemusíte mít přitom strach, že na vašeho miláčka popadají kufry v zavazadlovém prostoru. Se psem se dnes totiž dostanete přímo na palubu.

Psí osvěta

Psí podnik otevřeli spolu s kamarádem Muhammadem přesně před rokem a z původní malé kavárny už se museli přestěhovat sem do větších prostor. U kapučína kolem nás posedávají rodinky, páry i jednotlivci. Ze čtyřnohých hostů jsou tu aktuálně dva Rámího pejsci a tři další chlupatí fešáci.

„Dneska už lidé běžně venčí psy na ulicích, ještě nedávno se přitom pejskaři ostýchali jít s nimi ven. My je ale povzbuzujeme. Organizujeme teď dokonce hromadné venčení na protest proti vývozu toulavých psů do Číny,“ říká Rámí.

Terapie psem

Sedíme na barových židlích u velkého okna otevřeného do ulice. Po stole pobíhají jeho dva psíci Bahíra a Bolus a střídavě mi olizují mikrofon. A podobně oblažují i hosty, kteří přišli bez pejsků.

Štěpán Macháček, Rámí a jeho dva pejsci Bahíra a Bolus během natáčení reportáže

Podle Rámího pejskařů v Egyptě v posledních letech rapidně přibylo: „Ve společnosti je ještě pořád dost zakořeněný odpor k psům, pohlíží se na ně jako na špinavá a nebezpečná zvířata. Učíme tady děti, jak se ke psům chovat. A taky jak a co psi cítí.“

V egyptské armádě slouží čeští psi. O jejich výcvik se stará unikátní kynologická stanice

Belgický ovčák Flint je Čech. Hášima si tolik oblíbil, že ho nebylo možné předat zákazníkovi

Pes se stále častěji stává domácím mazlíčkem i na Blízkém východě. Třeba v Egyptě se dnes těší velké pozornosti. Psi také často slouží v egyptské bezpečnosti. A mnozí ze psích ochránců mají dokonce český rodný list. Z České republiky putují do Egypta až stovky štěňat ročně. Výcvik je čeká v kynologickém komplexu nedaleko Káhiry, který je na celém Blízkém východě unikátní.

A kromě osvěty pomáhají oba majitelé kavárny i jinak. Chodí se k nim léčit lidi, kteří mají ze psů fobii. „Zvykám je nejdřív na malé pejsky, a postupně se otřepávají. Konzultuju to přitom po telefonu s jejich lékařem,“ popisuje Rámí.

Útočiště pro pejskaře

Pejskaři v kavárně najdou přátelské prostředí i podobně smýšlející lidi. Usáma si pochvaluje možnost se svým pejskem někde na chvíli zakotvit: „Už jen to, že si normálně vyjdu se psem ven a můžu se někde zastavit na kafe, je perfektní. Nikdo vás neotravuje, že máte psa. Všechny ostatní podniky v Alexandrii vstup se psem odmítají.“

Usáma hladí u stolu svého zlatého retrívra. Venčení psa po alexandrijských ulicích podle něj ještě pořád není úplně bezproblémové, ale situace se prý lepší. „Občas se někdo psa na ulici bojí nebo nemá psy rád, takže se někdy při venčení pohádám. Ale že by mě někdo za venčení psa napadl, to se nestalo,“ říká.

Nejde o náboženství, ale o vzdělání

Kavárna je originální i výzdobou interiéru

U kafe v příjemném prostředí posedává také Sally, podle které se situace v Egyptě v poslední době hodně změnila. „Dneska už chová psa docela dost lidí, chce to ale pokračovat. Ještě pořád je spousta těch, kteří se psů bojí nebo kteří se k pouličním psům chovají hrozně. To nemá nic společného s náboženstvím, je to otázka kultury a vzdělání,“ myslí si žena, která sice sama žádného pejska nemá, ale možnost posedět s pejskaři vítá.

Spustit audio

Související