V Bohnicích vystavují polární záři

18. červenec 2014

Prádelna Bohnice, jejímž úkolem je otvírat krásný, ale izolovaný areál psychiatrické léčebny veřejnosti, se proměnila na temnou komoru s instalací, která vás přenese do vesmíru, snad i pod vodu a následně do lodě setmělého chrámu. Neidentifikovatelná věc nazvaná Než slunce překročí tvůj stín se mění podle rychlosti, s jakou se v prostoru rozkoukáváte, a má sílu změnit celý váš den.

Site-specific instalaci do prostoru zavěsily Marie Hladíková a Hana Blašková, které nechtějí přesněji určovat, čím jejich levitující světelný objekt může být. Podle Heleny Blaškové se při jejich společné práci projevilo i to, že představa kolaborace na uměleckém projektu jako harmonického spojení dvou kompatibilních pohledů na věc je v jejich případě mýtus. „Jsme každá úplně jiná a dost často v rozpravách docházíme do bodu, kdy si vůbec nerozumíme. Každou nás zajímají jiné věci, ale můžu prozradit, že hlavní inspirací byla vesmírná tělesa, život pod mořem a zároveň třeba polární záře, to bylo dost velké téma,“ říká Helena.

03167663.jpeg

Bohnická prádelna, kde se dřív pralo prádlo všech obyvatelů a zaměstnanců léčebny, konvertovaná na výstavní prostor, který zve pacienty i lidi mimo impozantní bohnický areál, je teď rozdělená na prázdný vstupní prostor a setmělou hlavní část. V té si oči návštěvníka upoutané na matně zářící objekt uprostřed uvědomí obrysy mimořádného prostoru až po nějaké době. „Prostor je tak dobrý, že vypadá nejlíp asi sám o sobě, když tady nic není,“ směje se Marie. „Vypadá pokaždé jinak a strašně záleží na tom, jak moc sem jde světla, je to výhoda pro site-specific projekty.“

Výstava Než slunce překročí tvůj stín odpovídá celoročnímu motivu výstavního prostoru, kterým je téma Pocitová teplota, ovlivnilo ji nejen nejbližší fyzické prostředí, ale i fakt, že ji obklopují léčebná zařízení. Určující je pro ni ambivalence stavu rozpadu psychiky a pozitivních psychických stavů euforie nebo osvícení. „Týká se pocitu vyhoření a momentů, kdy člověk neví, jestli je za hranicí zdravého rozumu, nebo není. A jestli ten stav za hranicí nemůže být náhodou i pozitivní, jestli to nemůže být osvícení nebo blaženost,“ říká Helena.

03167664.jpeg

Prádelnu Bohnice najdete asi dvě minuty cesty od hlavního vchodu do areálu psychiatrické léčebny, levitující instalace tu bude každou středu, sobotu a neděli až do konce srpna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.