„V Brazílii se toleruje vše a vše se tam míchá.“ O židech, kteří vedou i školy samby

21. březen 2021

Brazilská společnost je velmi pestrá a nábožensky poměrně otevřená. Tamní židovská komunita je druhou největší na kontinentě. O současné i historické přítomnosti a kulturních specifikách brazilských židů mluvil v Hergot!u odborník na Latinskou Ameriku František Kalenda.

Stát se Brazilcem jde poměrně snadno, brazilská společnost je poměrně otevřená a inkluzivní. „Toleruje všechno a zároveň se tam všechno míchá,“ popisuje tamní situaci s ohledem na společenské postavení náboženství Kalenda.

Židovská historie představuje akceptovanou část brazilských dějin, dnes začíná být znovuobjevována. Největší židovskou komunitu má São Paulo, ale najdeme je v každém brazilském státě. Podle Kalendy jsou brazilští židé spíše starší a ve značné míře sekulární, což ovšem neznamená, že nemohou například dodržovat šábes nebo košer stravování.

Jak se liší situace židů v Brazílii a Argentině? Jaký je jejich vztah k Izraeli? Jak se mají k muslimům a jiným náboženským komunitám? Jak a kdy se do Brazílie dostali? Kdo jsou to amazonští židé? Poslechněte si celý pořád.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.