V dětství jsem si myslel, že je táta mrtvej. Pak mi změnil život, říká fotograf Michael Kratochvíl

19. březen 2020
Rozhovor VR a MM

„Místo nějakýho ‚Rád tě vidím, ztracený synu!‘ mi táta řek: ‚Čau vole, koupil jsem ti svetr.‘ Bylo léto a on mi přines krásnej teplej kašmírovej svetr,“ směje se Michael při vzpomínce na první setkání s tátou, o kterém si celé dětství myslel, je mrtvý. Když v pubertě zjistil, že táta žije, a navíc je slavný fotograf, změnilo mu to život. Poslechněte si rozhovor s Michaelem Kratochvílem o vztahu a spolupráci s tátou, o focení v Černobylu a o novém dokumentu.

„Ideově jsme se nejdřív moc nepotkávali, protože já jsem vyrůstal v komunismu a on ve svobodě. Kvůli tomu jsme se někdy míjeli a hádali jsme se. Ale nikdy jsem neměl pocit, že bych mu měl něco vyčítat,“ říká Michael. Jakmile se spolu s tátou seznámili, dohodli se, že za ním Michael emigruje na Západ. Někdo ho ale udal, nevyšlo to a skončil na vojně.

„Šoupli mě k pěchotě a drželi mě tam zavřenýho. Nedostával jsem žádný vycházky, ale já jim utíkal. Táta tam za mnou občas jezdil s takovou tou kačenkou, s Citroenem s německou poznávací značkou,“ vypráví Michael. Vzpomíná, že mu vždycky vozil láhev vína, pytel pomerančů a dolary. „Víno mi zabavila kontrarozvědka, pomeranče jsem si mohl nechat a dolary jsem vždycky musel vyměnit u jednoho majora za takzvaně výhodný kurz. Po Znojmě se kvůli tomu roznášely drby, že v prý kasárnách sedí nějakej vlivnej pražskej vekslák.“

Osud tří generací fotografů vypráví nový dokument Andrey Sedláčkové Můj otec Antonín Kratochvíl, který má mít už brzy premiéru. Natáčet se začal na podzim 2018 v Černobylu, kde spolu Michael a Antonín Kratochvíl fotili v 90. letech.

Poslechněte si Rozhovor Veroniky Ruppert s Michalem Kratochvílem o vztazích synů a otců ve světě fotografie i v běžném životě.

Michaela Kratochvíla (* 1967) vychovávali prarodiče, s otcem Antonínem Kratochvílem se setkal až jako teenager. Od práce posunovače na dráze se rychle přeorientoval na fotografii. Jako asistent procestoval se svým otcem celý svět. Fotili v Černobylu, v Africe, ve Spojených státech. Aktuálně je Michael usazený v Praze, s manželkou vychovávají dvě dcery. Má vlastní fotoateliér a věnuje se reklamní, portrétní a reportážní fotografii, videím a videoklipům.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.