V Doksech o víkendu symbolicky odemknou Máchovo jezero a zahájí letošní sezónu

20. květen 2022 10:45

V sobotu 21. května čeká návštěvníky na hlavní pláži řada koncertů a jezeře budou plout výletní lodi. 

Čtěte také

Na Máchově jezeře v sobotu 21. května začne letošní sezóna. Návštěvníci hlavní pláže se můžou těšit například na několik hudebních vystoupení. Zároveň si mohou prohlédnout novinky, které město Doksy pláži připravilo.

Samotná akce začne na hlavní pláži v sobotu ve 13 hodin. Program zahájí starostka tradičním slavnostním aktem, kdy do vody ponoří velký klíč a symbolicky tak odemkne návštěvnickou sezónu. Pak začne doprovodný program, který se letos ponese v námořnickém duchu.

Po Máchově jezeře budou celý den plout výletní lodě. Děti budou mít velkou výhodu, protože je kapitáni budou mimořádně vozit zdarma. A zdarma je i vstup na celou akci. Platit by se v areálu mělo začít až od června, do té doby je vstup volný. Do začátku prázdnin budou pokladny otevřené zatím jen o víkendu.

Areál hlavní pláže převzalo v roce 2020 zpět do správy město, které má s celou lokalitou velké plány. Některé už realizovalo. Asi nejviditelnější změnou je nová minipláž, která navazuje na stávající promenádu. Zákoutí s molem a malou písčitou pláží je zhruba v místech zrušeného tobogánu na západním konci areálu. Samotná promenáda se tím o několik desítek metrů prodloužila.

Na pláži leží vrstva nového písku, který budou správci pravidelně čistit speciálním strojem. Také se postupně daří řešit majetkoprávní vztahy s majiteli jednotlivých stánků. Některé nevzhledné stavby díky tomu mizí a zároveň se připravuje prostor na nové, lepší. Všechny současné i budoucí změny se dějí podle ucelené architektonické studie, kterou si město nechalo nedávno vypracovat.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související