V Indonésii žijí lidé 300 různých etnik a mluví více než 700 jazyky. Rozumí si?

17. prosinec 2015

Jak vážný problém představuje radikalizace islámu v Indonésii, v zemi s nejpočetnější muslimskou populací na světě? Čím se vyznačuje indonéská identita? A jaká je příčina devastačních požárů?

Indonésie je země rozesetá po více než 17 000 ostrovech. Žije na nich téměř 260 milionů lidí zhruba 300 různých etnik, kteří mluví více než 700 jazyky a dialekty. 86 procent obyvatel se hlásí k islámu, a jde tak o nejlidnatější islámskou zemi na světě. Zároveň ale v Indonésii žijí i křesťané a budhisti. Jak je to s náboženskou tolerancí?

Podle Tomáše Petrů z Orientálního ústavu Akademie věd bývala dříve situace relativně dobrá: „Náboženské, etnické i kulturní entity spolu v Indonésii často vycházely dobře. Situace se zhoršila po pádu generála Suharta v roce 1998. Počet konfliktů značně stoupl,“ říká. Zároveň dodává, že není automaticky možné mluvit o radikalizaci islámu: „Radikalismus je v Indonésii problémem jen malého segmentu lidí, společnost jako taková je spíše stále více konzervativní. Lidé se snaží být lepšími muslimy, ale to neznamená, že jimi jsou. Teologicky třeba ne vždy jsou jejich znalosti hluboké, ale snaží se působit jako by byly.“

Indonésie čelí také velkým ekologickým výzvám. Je jedním z největších producentů palmového oleje na světě. S tím souvisí kácení obrovských ploch původních lesů, ohrožení fauny a flory i zdraví obyvatel. Jak se k tomu staví místní vláda?

I na to odpovídal ve Studiu Leonardo PhDr. Tomáš Petrů z Orientálního ústavu Akademie věd.

autor: Leona Matušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.