V kabinách se hraje divadlo, bez kontextu nedává smysl. Jak vnímat sportovní odposlechy?

23. říjen 2020
Tribuna

Nová Tribuna se věnuje uniklým nahrávkám, tajným dokumentům či odposlechům ze sportovního prostředí. Fotbalisté či hokejisté se někdy ohání tím, že co si tým řekne v kabině, má v ní také zůstat. Jenže v poslední době se objevil už druhý záznam ukazující, jak to mezi trenérem a hráči může vypadat. Kdy mají podobné nahrávky smysl, co vypovídají o sportovním prostředí a jaká je jejich závažnost?

Mnohdy jde ve spojitosti s leaky o velmi závažné kauzy, což se potvrdilo i před pár dny. Velké zemětřesení propuklo v sídle Fotbalové asociace na pražském Strahově, kde policie zatýkala v souvislosti s ovlivňováním zápasů.

Sportovní manažer a trenér třebíčských hokejistů Roman Mejzlík byl zase nedávno zachycen na nahrávce, kde se nevybíravě opírá do hráčů. Nejde o první hokejový záznam, v létě byl zase natočen trenér brněnských dorostenců Martin Stloukal. „Mejzlík ale mluvil k mužským profesionálům, kdežto Stloukal vedl patnáctileté kluky,“ vysvětluje rozdíl Vojta Ondráček.

„Co je v kabině, zůstane v kabině.“ V Česku si tím ale sportovci jistí být nemohou, jak ukázaly nedávno uniklé nahrávky hokejových trenérů

„Je to taková exploze, létají vulgarity, ale to patří ke sportovnímu prostředí, což je specifická kultura. Mně také na hřišti občas hrábne, i když normálně jsem poměrně hodný člověk. Přijde mi trochu nefér vynášet z kabiny věci ven, když o tom aktéři nevědí, pokud se neděje něco závažného. Je to trochu divadlo, a když ho vytrhnete z kontextu, je to děsivé,“ nahlíží na třebíčskou kauzu Ondráček.

Nejzávažnější světovou aférou je případ ruského státního dopingu a whistleblowera Grigorije Rodčenkova. „To je samozřejmě úplně jinde,“ popisuje zásadní význam případu Vojta Jírovec. Podobný význam měla v minulosti například dopingová kauza cyklisty Lance Armstronga. „Novináři tomu věnovali roky, zatímco na ně Armstrong podával žaloby,“ líčí.

Whistlebloweři ve sportu: jde o hrdiny, nebo o zrádce klubové kabiny? A jak nahlížet na uniklé materiály ze sportovního prostředí? Poslechněte si nový díl magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka