V Kalábrii: Autor Posledního jednorožce ukazuje, že lidé nesahají jednorožcům ani po kopyta

11. duben 2018

Problémy soužití mafiánů, jednorožců a stárnoucích farmářů na jihu Itálie se rozhodl zkoumat americký spisovatel Peter S. Beagle ve své útlé knize V Kalábrii. Spisovatel, který se proslavil románem Poslední jednorožec, se v ní znovu vrací nejen ke svým oblíbeným mytologickým stvořením, ale také k otázkám smrtelnosti, pomíjivosti a vztahu modernity a tradičního způsobu života.

Poslední jednorožec, napsaný v roce 1968, je klasika pohádkové fantasy. Dal by se popsat jako Narnie pro melancholiky. Vypráví o jednorožčici, která se vypraví hledat další jedince svého druhu, protože má pocit, že je poslední na celém světě. Zažije při tom řadu dobrodružství, ale také dostane spoustu příležitostí k úvahám nad vztahem nesmrtelných bájných stvoření a nedokonalých, krátce žijících lidí.

Román V Kalábrii už rozhodně není pohádkový příběh. Odehrává se v jednadvacátém století a jeho hrdinou je stárnoucí farmář, který jednoho dne objeví na svém pozemku samici jednorožce. Později dokonce zjistí, že je těhotná a že si z nějakého důvodu zvolila právě jeho statek za místo porodu. Hrdina se snaží existenci jednorožců ututlat, ale ve světě moderních sledovacích technologií to tak úplně nejde. Zprávy o nich se brzy dostanou nejen do médií, ale dolehnou i k uším italské mafie.

Ctnosti králů: Válečná fantasy od překladatele Problému tří těles se inspirovala starou Čínou

Z přebalu knihy autora Ken Liu Ctnosti králů

Americký spisovatel s čínskými kořeny Ken Liu je známý hlavně jako autor, který přeložil do angličtiny oslavovanou čínskou sci-fi Problém tří těles od Liou Cch’-sina. Kromě toho ale už stihl posbírat slušnou řadu sofistických literárních cen za své povídky a v roce 2015 se pustil do rozmáchlého válečného fantasy eposu Dynastie pampelišek. V angličtině dosud vyšly dva díly a první z nich, Ctnosti králů, nominované na cenu Nebula, byl vydán loni na konci roku i česky.

Beaglova kniha ale rozhodně není variací na E.T. - Mimozemšťana. Není to příběh o bezmocné, roztomilé bytosti, kterou musí hrdinové bránit před zlými lidmi. Jednorožci jsou tu totiž od začátku líčeni jako stvoření ve všem dokonalejší než lidé. O lidské záležitosti se sice moc nestarají, ale zároveň lidem v jejich okolí přinášejí inspiraci.

Beagle tu vytváří svět velmi podobný mytologickým příběhům – je to vesmír, ve kterém člověk nemůže prohlásit sama sebe za vrchol přírody, protože ví, že existují i lepší živočišné druhy, než je on sám. Jednorožcům totiž nesahá ani po kopyta. Ve svém poutavě napsaném příběhu nechává autor každodenní život prozářit dotykem zázračna, který v lepším případě přenese i na své čtenáře.

Více o nesmrtelnosti jednorožců, melancholických pohádkách a lidské nedostatečnosti si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.