V kleci si nemůžete nic nalhávat, tvrdí zápasnice MMA Magdalena Šormová

22. únor 2019
Tribuna

Nová Tribuna se tentokrát věnuje světu bojových sportů MMA, o kterém přišla vyprávět zápasnice Magdalena Šormová. Prozradila, jak se připravuje na obhajobu svého titulu WWFC v ukrajinském Kyjevě, co jí MMA dává a bere, jak blízko je přestupu do prestižní UFC, ale také proč je zápasení více sport než pudová záležitost.

„Na MMA mám ráda, že je to komplexní sport,“ říká česká zápasnice Magdalena Šormová. „Sáhnete si v něm na dno, protože v té kleci si nemůžete nic moc nalhávat, svádět na nějakého spoluhráče, že vám špatně přihrál. Tam je to opravdu jen na vás, jde to do nějakých krajností a myslím, že to se líbí i těm divákům,“ prozrazuje jeden z důvodů obrovské popularity bojových sportů.

„Bohužel to není žádná historka jako ze Spidermana,“ říká o svých začátcích v bojových sportech. „Někdo tomu věnuje veškerý svůj čas, je hodně na sociálních sítích, někdo to třeba opomíjí i ke své škodě, což jsem třeba i já,“ prozradila na sebe.

03775309.jpeg

Zkušenosti ze zápasů se také promítají i do jejího uvažování během několik minut trvajících bitek. „Jsem schopná během toho racionálně uvažovat a není to nějaká pudová rvačka, kterou chci rychle ukončit,“ tvrdí.

„Tohle mě pronásleduje od té doby, co to bylo vytvořené,“ prohlásila o čtyři roky starém článku z Deníku, kde se o ní píše jako o tvrdě kopající princezně. „Za tu fotku si můžu sama, protože jsem ji vypustila do světa já,“ tvrdí o photoshopem vylepšeném snímku, který kromě médií použili i organizátoři kyjevského zápasu, v němž bude za týden obhajovat titul organizace WWFC. „Opět si za to můžu trochu sama, protože jsem jim nedodala žádnou lepší,“ přiznává.

„Zkušenost se znásilněním jsem přetavila v kurz. Předávám sílu dál,“ říká instruktorka sebeobrany

Moderní sebeobrana pro ženy - napadení - znásilnění

Podle údajů Sexuologického ústavu zažila nějaký druh sexuálního obtěžování každá třetí žena v Česku. Ať už se jedná o pohvizdování na ulici, komentáře ke vzhledu, nebo nenápadné osahávání. Důležité je v těchto případech umět vyjádřit nesouhlas nebo takovému chování předejít úplně. Sexuální obtěžování se týká i mě, a proto jsem vyrazila na kurz moderní sebeobrany pro ženy, abych se s ním uměla vypořádat.

„Když chcete uspořádat zápasy, nějaký galavečer, potřebujete, aby lidi přišli, musíte kolem toho dělat nějakou show, pikantnosti. To prostě prodává,“ vysvětluje, proč MMA doprovází určitá mediální bulvarizace. „Lidé o to mají zájem a chtějí to. Pak je vždycky na organizátorovi nebo zápasníkovi, aby se rozhodl, do jaké míry se tomu přizpůsobí,“ přiznává Šormová, která se premiérového UFC večera v pražské O2 Areně nezúčastní ani v roli divačky.

Proč jsou zápasy bojovníků v kleci spíše sport než pudová rvačka? Jakou roli hraje bulvarizace v propagaci MMA, která se těší stále rostoucí popularitě? A co lze očekávat od víkendové akce UFC v Praze? Zákulisí MMA poodhalila v nové Tribuně česká bojovnice Magdalena Šormová, kterou čeká za týden obhajoba titulu WWFC v ukrajinském Kyjevě.

autoři: Vojtěch Ondráček , Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.