V kosmu vás nikdo neuslyší zívat nudou. Televizním Nightflyers se nedaří spojit space operu a horor

6. únor 2019

Americká kabelová stanice Syfy nedávno hodila přes palubu svou dosavadní vlajkovou kosmickou loď, seriálovou space operu The Expanse. Namísto toho ve spolupráci s Netflixem rozjela jiný projekt vesmírných rozměrů, adaptaci brilantního sci-fi hororu George R. R. Martina Nightflyers. Tahle výprava na hranice sluneční soustavy je ale plná nezřízených ambicí a nedotažeností.

Novela George R. R. Martina Nightflyers je špičková ukázka toho, jak dobře si můžou rozumět kosmické science fiction a psychologický horor. Příběh o kosmické lodi, která se vydává pátrat po tajuplné mimozemské civilizaci Volcrynů, je plný tísnivé paranoidní atmosféry neurčitého ohrožení. Není totiž jisté, zda posádce lodi Nightflyers hrozí větší nebezpečí od Volcrynů nebo od někoho či něčeho skrývajícího se v kosmickém plavidle samotném. Pokud by se vám nepodařilo sehnat staré české samostatné vydání Nightflyers s půvabnou obálkou s explodující hlavou, tak novela vyšla také loni pod názvem Netopýři v povídkové sbírce Snové písně.

Ze seriálu Nightflyers

Nightflyers patří do Martinova univerza zvaného Thousand Worlds, které spisovatel rozvíjel předtím, než se pustil do psaní své fantasy ságy Hra o trůny. Je to svět daleké budoucnosti obývaný telepaty, mimozemšťany a kosmickými obchodníky s nejbizarnějšími artefakty. Do tohoto světa patří i nejslavnější Martinovy povídky jako Písečníci a Píseň pro Lyu nebo cyklus Tufova dobrodružství. Je možné, že Syfy si první sezonou otevírá portál právě do tohoto Martinova futuristického vesmíru. Vzhledem k tomu, jak dopadla první sezona, ale musíme doufat, že buď u tohoto portálu vymění obsluhu, nebo ho zase rychle uzavře.

Martinovi Nightflyers jsou příliš krátcí, než aby z nich desetidílná série mohla celou dobu těžit. Tvůrci adaptace museli děj natahovat a rozšiřovat. Oproti soustředěné klaustrofobické Martinově novele tak bohužel vznikla rozbředlá kaše plná zbytečně rozbíhavých motivů, neuspokojivě zauzlovaných odboček, zmatečných zvratů a nepříliš sympatických hrdinů. Kosmická loď vůbec nepůsobí jako reálné místo, ale spíš jako neurčitě velká soustava chodeb a místností, kde se může stát víceméně kdykoli cokoli bez nějakých jasně srozumitelných pravidel. Totéž platí i pro celý svět, kde se děj odehrává. Tvůrci do vyprávění vtahují telepaty, geneticky modifikované jedince, virtuální realitu, mimozemské vize, vraždící psychopaty nebo ženu, která si rozumí se včelami. To všechno nějak existuje i v Martinových povídkách, ale je to roztroušené po řadě krátkých příběhů rozmístěných napříč obrovskými časoprostorovými vzdálenostmi. Martin navíc vždycky pracuje s několika málo motivy, které rozvíjí, kam až mu to fantazie a vnitřní logika příběhu dovolí. V seriálu jako by tvůrci chtěli své univerzum zaplnit co nejvíc atrakcemi, takže výsledek připomíná přeplácanou výlohu, u níž není úplně jasné, jaké zboží se tu vlastně prodává. Nepříliš zkušený showrunner Jeff Buhler (scenárista hororu Půlnoční vlak) zkrátka náročnému seriálové vyprávění nedokázal dát ucelený tvar. Je otázka, jak bude vypadat řada chystaných filmových projektů, do kterých je nyní zapojený jako scenárista (včetně kingovky Řbitov zviřátek nebo remaku halucinačního thrilleru Jakubův žebřík).

Ze seriálu Nightflyers

Je to škoda, protože Syfy si zároveň celkem pohlídalo vizuální stránku celého projektu. Jejich předchozí vlajkové série The Expanse a Battlestar Galactica trochu doplácely na laciný digitální vizuál. Nightflyers sice neobstojí ve srovnání se špičkovými filmovými a seriálovými space operami, ale oproti starším sériím Syfy je to velký krok kupředu.

Seriál The Expanse vrací vesmírné opeře ztracenou gravitaci

Ze seriálu The Expanse

Televizní kanál Syfy odvysílal druhou řadu seriálu, který chytrým způsobem oživuje plnokrevnou space operu s aktuálním společenským přesahem.

Syfy Channel pro fanoušky žánru dnes znamená hlavně produkci laciných šuntových filmů o přerostlých obludách, včetně nechvalně proslulé série Sharknado. V poslední době se ale v jejich produkci zrodilo několik slibných nebo vyloženě povedených sérií, jako adaptace bizarní krimi Granta Morrisona Happy!, postkatastrofická brutální jízda Blood Drive nebo hororová antologie Channel Zero. Dva posledně jmenované seriály, stejně jako zmíněnou The Expanse, Syfy v posledních dvou letech zrušila. Sázka na Nightflyers jako na jejich plnohodnotnou náhradu zatím příliš nevychází.

Víc o Tisíci světech George R. R. Martina, seriálovém kosmickém vraku Nightflyers a výpadech kanálu Syfy do quality TV si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.