V Libereckém kraji klesá kriminalita. Ubylo násilných i majetkových trestných činů

10. únor 2018

Kriminalita v Libereckém kraji klesla už čtvrtý rok po sobě. Podle statistik loni policisté vyšetřovali téměř 8700 případů a více než polovinu jich objasnili. Před čtyřmi lety bylo trestných činů o třetinu více. Nejvíce zločinů se stalo na Liberecku, nejméně na Semilsku.

Loni se nejvíce trestných činů se stalo na Liberecku, nejméně na Semilsku. Z policejních statistik vyplynulo, že ubylo násilných i majetkových trestných činů. Podle krajského policejního ředitele také razantně ubylo krádeží automobilů.

„Samozřejmě těch aktivit k tomu vedoucích je celá řada. Ať už jsou to pojistky, ať už je to zabezpečení vozidel. Vytvořili jsme náš auto-tým, který ve spolupráci s dalšími institucemi je poměrně úspěšný. Tento trend se budeme snažit držet i do budoucna,“ vysvětlil krajský ředitel policie v Liberci Vladislav Husák.

Policie v Libereckém kraji chce letos víc bojovat proti kyberkriminalitě, tedy trestné činností spojené s internetem. Loni kriminalisté řešili 36 případů šíření nebo výroby dětské pornografie a 2 případy sexuálního nátlaku. Největší případ podvodných obchodů, kterým se liberecká policie už druhým rokem zabývá, souvisí se slevovým portálem Slevy z hor. Přes 5 000 lidí si zaplatilo pobyt, na který ale nakonec nemohli odjet. Škoda už přesahuje 13 milionů korun, zřejmě bude ale vyšší.

03180859.jpeg

Podle mluvčí policie Vlasty Suchánkové v Libereckém kraji přibývá také případů zneužívání dokladů na inzertních portálech. Ty podle ní mají novou fintu. Přesvědčují zákazníka tím, že mu pošlou oskenovaný osobní doklad. Ale ten ale bývá buď odcizený nebo pozměněný.  

Jako příklad uvedla případ muže, který si chtěl na konci minulého roku koupit hydraulický zvedák. Protože měl špatné zkušenosti s nákupy přes internet, požadoval poslat zboží na dobírku. Pachatel mu to ale neumožnil a nabídl mu, že mu pošle své doklady, aby ho ujistil, že nabídka je seriózní. Kupující nakonec zboží nedostal a podvodník po připsání peněz na účet přestal komunikovat. Jak se později ukázalo, doklady patřily jinému člověku a navíc na nich bylo změněné datum narození.

Lidé, kteří přes internet nakupují, by tedy měli být podle policie opatrní. A nedůvěřovat těm, kdo posílají oskenované doklady s osobními údaji. Nejbezpečnější je podle nich nechat si poslat zboží na dobírku.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio