V okolí nás vnímají jako exoty. Série Pohory začíná příběhem mladých boudařů z Beskyd

15. červenec 2020

Letní série pěti rozhovorů s provozovateli horských chat Pohory začíná na našem nejvýchodnějším pohoří. Chata Sněžná, kterou vede partnerská dvojice Nikol s Pavlem, leží v Beskydech na hranicích se Slovenskem v nadmořské výšce 881 metrů. Oba mladí lidé s provozováním horské chaty začínají, do Beskyd přijeli na zkušenou poznat trochu Česko. Pohory poslouchejte ode dneška každou středu po 13. hodině, najdete je taky na webu Radia Wave.

Nikol a Pavlovi je oběma kolem třiceti let a znají se asi rok z jedné letní práce v kempu v Českém ráji. Na konci minulého léta se rozhodli najít způsob, jak netrávit zimu ve městě, ale na horách, kde napadne pořádně sněhu a budou si moct užít oblíbené zimní sporty. Chvíli nato našla Nikol inzerát, ve kterém majitel horské chaty Sněžná hledal nového provozního. Dvojice okamžitě zareagovala a vydala se přes celou zemi do Beskyd. Tak začíná příběh prvních boudařů v sérii Pohory, který nekopíruje tradiční představu o vedoucím horské chaty, na druhou stranu odpovídá touze mileniálů dorůstajících do středního věku po tom, zmizet z města a najít klid v přírodě.

„Mně se líbilo, jak tady seděl majitel Jura a všude zapálil vonné tyčinky a svíčky a měl tady tibetské vlaječky, začal se nám svěřovat se svým životem a dali jsme si slivovici na přivítanou. My jsme tu přespali, ráno jsme si dali snídani a ten vzduch a ta pohodička na nás zapůsobily. To není náhoda. Ostatní chaty jsou jiné. Tady majitel jezdí do Nepálu a říkal, že medituje a tak,“ vzpomíná na svoje první pocity Nikol, která dodává, že je chataři z okolí vnímají trochu jako exoty. „Vůbec jsem nevěděl, že moravská a slovenská nátura je fakt úplně jiná,“ potvrzuje slova svojí partnerky Pavel, původem z Pardubic.

Pavlova cesta k chataření vedla přes různé práce, které si zkusil v zahraničí. „Já jsem dělal v kuchyních, dělal jsem manažera hotelu, housekeeping, sekal jsem dřevo, stavěl domy. Jednotlivé činnosti jsem dělal všude po světě. Nikol to dělala v Čechách,“ nastiňuje Pavel životopis, ze kterého vyplývá, že k vedení horské chaty mají oba mladí lidé dostatek předpokladů a zkušeností.

Příběh Nikol a Pavla nekopíruje tradiční představu o vedoucím horské chaty, na druhou stranu odpovídá touze mileniálů dorůstajících do středního věku po tom, zmizet z města a najít klid v přírodě

Práce ale mají nad hlavu. Kromě ubytování hostů, provozu chaty a administrativy připravují snídaně, oběd i večeře a otevřeli si okýnko s občerstvením pro kolemjdoucí. Nikol navíc otěhotněla a zima, která v okolní oblasti znamená i dva metry sněhu, s chatou vytápěnou dřevem zaručuje dost zábavy na celý rok, kdy nájemní smlouva prozatím končí. „Jedem celý den, od rána do večera. Je to hodně práce, těžké práce, ale baví nás to,“ nešetří nadšením Nikol s Pavlem, naši první chataři v sérii Pohory.

Jak se Pavel s Nikol dostali k provozování horské chaty? Jaké jídlo na chatě vaří a jak ho prezentují turistům, kteří chtějí klasiku? Co je čeká na chatě Sněžná v zimě? Pusťte si celý první díl série Pohory.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.