V otázce financí jsem udělal snad všechny chyby, jaké jdou udělat, přiznává lektor finanční gramotnosti Michal Doubek

2. červen 2022
Finančák

Naučit se pracovat s rozpočtem, vytvářet rezervy, část výdělku investovat a vyhnout se drahým dluhům. To jsou základy finanční gramotnosti, které by si měl osvojit každý. A ideálně co nejdřív.

„Mnoha lidem chybí elementární znalosti toho, kde se peníze vlastně berou,“ upozorňuje finanční poradce a lektor finanční gramotnosti Michal Doubek. „Netuší, jakou roli mají centrální banky, co je úvěr nebo jak a proč se tisknou peníze.“

Čtěte také

Sám lidem s finanční gramotností pomáhá mimo jiné i proto, že si na vlastní kůži zkusil, jaké je nemít prakticky žádné peníze. „Zažil jsem si exekuci, koupil si auto na leasing, ale mohl jsem se na něj akorát tak dívat z okna, protože jsem neměl na benzin. Prošel jsem si v životě obdobím, kdy jsem neměl neměl doslova skoro nic a živil se suchými rohlíky a mraženou pizzou,“ přiznává hořkou životní zkušenost Michal Doubek. „Ze svých chyb jsem se poučil a teď radím ostatním, aby neudělali podobné omyly jako já.“

Těm, kteří chronicky nevycházejí s penězi, doporučuje, aby si začali pečlivě zapisovat veškeré své výdaje. „Řada lidí ani netuší, co všechno měsíčně platí. Mým klientům se například často stává, že s překvapením zjišťují, že někde mají předplatné na službu, kterou vůbec nevyužívají,“ zmiňuje.

Platí, že člověk by měl mít uspořený alespoň trojnásobek platu? Kdy a proč pořídit dětem platební kartu? A je káva mandatorní výdaj? Nejen na to odpovídá Michal Doubek v novém magazínu Finančák s Ivou Hadj Moussou a Richardem Vrdlovcem.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.