V otázce investic zapomeňte na emoce a soustřeďte se na delší horizont, radí finanční specialista Jiří Hluchý

19. leden 2023
Finančák

Pokud patříte mezi ty, kteří mají na účtu (nebo v  obálce ve skříni) našetřené peníze, nejspíš si kladete otázku, co s nimi. Jak porazit inflaci? A jakým institucím při spoření a investování věřit? Nejen na to se v novém magazínu Finančák ptali Richard Vrdlovec s Ivou Hadj Moussou, kteří si do studia pozvali finančního specialistu Jiřího Hluchého. 

Ten je přesvědčený, že by lidé měli myslet na dlouhodobější finanční plán. „U všech investic mě zajímá především to, co očekávám v delším horizontu. Teď jsou všichni vyplašení z inflace a snaží se ji porazit, ale v otázce peněz byste měli mít vždy dlouhodobý plán, který vytvoříte s finančním specialistou. Důvěryhodný odborník se podle Jiřího Hluchého pozná mimo jiné i tak, že si jako odměnu nebere více než jedno procento z celkově proinvestované částky.

„S těmi, kdo přijdou s nabídkou do investiční společnosti se vstupním poplatkem tři až sedm procent, bych se hned rozloučil, upozorňuje Jiří Hluchý. „U finančních poradců je zásadní, aby se své práci věnovali na sto procent  a kromě vzdělání a certifikátů České národní banky vždy stáli na vaší straně. Hledal bych špičkové specialisty, ne poradce, který prodává vše od zlata po pojištění, dodává.

Kdy volit spořicí a kdy termínovaný účet? Proč se nebavit s prodejci firemních dluhopisů přes telefon? A co dělat, když se mi nedaří dostatek peněz ušetřit z výplaty? Poslechněte si nový Finančák s Ivou Hadj Moussou, Richardem Vrdlovcem a Jiřím Hluchým.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.