V Pákistánu se narodilo kůzle s rekordně dlouhýma ušima

21. červenec 2022

Na začátku června se ve stádu farmáře v pákistánském Karáčí narodilo kůzle s výjimečně dlouhýma ušima. Sameček jménem Simba, pojmenovaný podle postavy z filmu Lví král, má sluchové orgány dlouhé skoro šedesát centimetrů.

Kůzle podle veterináře Muhammada Ali Ayaze může mít dlouhé uši už jen díky svému původu. Simba je totiž křížencem dvou plemen, pro které jsou delší a zvonovité uši typické. Může za nimi stát ale třeba i genetická vada nebo problémy se štítnou žlázou, informuje server NPR.

Ve veterinární praxi je dle Ayaze typické chirurgické odstranění problematických částí. Majitel Simby farmář Mohammad Hasan Narejo však nic takového neplánuje. Místo toho mláděti pořídil na míru vytvořený vak, do kterého se uši schovají, aby přes ně Simba nezakopával. Uši mu také čistí sametovým hadříkem.

Z kůzlete se za poslední měsíc stala celebrita. Objevilo se v několika ranních show tamních televizí, referovala o něm i celosvětová média včetně známého magazínu People. Kůzle vyhrálo také kozí soutěž krásy, která se konala 24. června. Svůj obdiv mu vyjádřil dokonce i pákistánský ministr školství.

O Simbu mají zájem různí sběratelé jak z Pákistánu, tak třeba i Ománu nebo Saudské Arábie. Narejo ale zvíře prodat nehodlá. Dokonce si najal i ozbrojenou stráž, aby jej chránila. „Mám k němu citové pouto,“ uvedl.

Na rozdíl od zbytku stáda žije Simba s farmářem v domě. „Sám ho krmím z lahve a pomáhám mu se cvičením,“ dodal Najero. Majitel kůzlete se obrátil už i na Guinnessovu knihy rekordů, aby Simbu zaregistrovali jako kůzle s nejdelšíma ušima vůbec. Na odpověď ale stále čeká.

Spustit audio
  • Minnesota a další státy vedené demokraty vedou boj proti cenzuře. Zakazují zákaz knih

    23. duben 2024
    Knihovna

    Osmnáctiletá studentka Shae Rossová z minneapolského předměstí Bloomington přesvědčila spolu se svými kamarády školní radu, aby vyřazování knih a dalších materiálů z knihoven a tříd nebylo tak snadné. Pro tuhle inciativu se studenti rozhodli potom, co se dozvěděli, že konzervativní skupiny v jejich komunitě chtějí zakázat knihy zabývající se sexualitou, genderem a rasou.

    V konzervativnějších amerických státech se počet zakázaných knih vyšplhal na nejvyšší úroveň za poslední desetiletí. Americká nezisková organizace PEN, která se zasazuje o svobodu projevu, minulý týden zveřejnila zprávu, podle které se „krize zákazu knih“ stále zhoršuje. V první polovině tohoto školního roku se ve Spojených státech zakázalo více než 4 000 knih, což je víc než za celý minulý školní rok.

    Omezení v některých státech vzrostla natolik, že se knihovníci a správci obávají vysokých pokut a dokonce i vězení, pokud poskytnou knihy, které ostatní považují za nevhodné. Letos už zákonodárci ve více než 15 státech předložili návrhy zákonů, které ukládají knihovnám nebo knihovníkům přísné tresty. Rossovou těší, že její guvernér a představitelé několika dalších států bojují proti tomuto trendu.

    „Pro spoustu teenagerů, LGBTQ teenagerů a mladých lidí, kteří možná jen mají pocit, že na střední nebo vysoké škole nemají dost přátel, nebo že nejsou dost populární, se literatura stává jakýmsi únikem,“ říká v rozhovoru pro AP Rossová. „Hlavně v šesté, sedmé třídě jsem si díky četbě knih, zejména těch s queer postavami, nepřipadala úplně přehlížená.“

    Zákazy se poprvé objevily začátkem roku 2021. Zrodily se v reakci na projekt 1619 Nikole Hannah-Jonesové v The New York Times. Konzervativci tehdy podezřívali školy, že používají knihy k údajné indoktrinaci mladých studentů kritickou rasovou teorií, což je akademický koncept, který se stal ohniskem kulturních válek a vyvolal hysterii v pravicových kruzích. Postupem času se zákazy rozšířily i na další témata, zejména na gender.

  • Nová deska Taylor Swift The Tortured Poets Department trhá rekordy na streamovacích platformách

    23. duben 2024
    Taylor Swift

    Nové album Taylor Swift s názvem The Tortured Poets Department se hned v den svého vydání stalo nejpřehranějším albem za jediný den na platformách Spotify, Amazon Music i Apple Music. Uvádí to americký server CNN. Zpěvačka se zároveň stala nejpřehrávanějším umělcem v historii Spotify.

    Její očekávané album vyšlo v pátek a přivedlo Swifties, jak si fanoušci Taylor Swift říkají, k šílenství. Jen na Spotify za jediný den nasbíralo 300 milionů přehrání. Album se skládá z 31 skladeb, v nichž zpěvačka odkrývá své zlomené srdce a vyjadřuje se i ke svým bývalým partnerům.

    Zpěvačka Taylor Swift oznámila příchod svého jedenáctého studiového alba živě na pódiu při únorovém předávání cen Grammy. Album navazuje na velmi úspěšnou desku Midnights, kterého se před dvěma lety v USA prodalo 1,6 milionu kopií za první týden.

  • Pražírna v Helsinkách uvedla na trh směs kávy navrženou umělou inteligencí. Lidem chutná

    23. duben 2024
    Finsko podle Mezinárodní organizace pro kávu spotřebuje nejvíce kávy na světe (ilustrační foto)

    Pražírna ve finském hlavním městě představila kávovou směs, kterou namíchala umělá inteligence. Doufá, že technologie pomůže odlehčit práci v odvětví, které jinak vyžaduje manuální práci. Finsko podle Mezinárodní organizace pro kávu spotřebuje nejvíce kávy na světe. Jeden obyvatel Finska zpracuje 12 kilogramů kávy ročně.

    Ředitel a zakladatel třetí největší finské pražírny Kaffa Roastery Svante Hampf agentuře Associated Press řekl, že chtěli vyzkoušet, jak by umělá inteligence a její různé nástroje mohly pomoci při pražení kávy. Jde o tradiční rukodělnou profesi, která je ve Finsku vysoce ceněna. Vznikla z toho směs „AI-conic“ a umělá inteligence ji poskládala ze čtyř druhů zrn.

    „V podstatě jsme umělé inteligenci předali charakteristiku všech našich druhů kávy a jejich chutí a pověřili ji, aby vytvořila novou zajímavou směs,“ řekl Hampf při představování AI-conic na Helsinském festivalu kávy. Hampfa překvapilo, že se AI „poněkud nečekaně“ rozhodla vyrobit směs ze čtyř různých druhů zrn, namísto obvyklých dvou nebo tří, ze kterých jde lépe rozpoznat jednotlivé chutě. Po prvním zkušebním pražení a slepé ochutnávce se však odborníci na kávu společnosti Kaffa Roastery shodli, že směs připravená s pomocí AI je skvělá a není třeba ji upravovat lidmi.

  • Evropa se otepluje nejrychleji na světě. Teploty jsou asi o 2,3 stupně vyšší než před průmyslovou revolucí

    22. duben 2024
    les, požár, stromy, klima

    Evropa je nejrychleji se otupujícím kontinentem a její teploty stoupají zhruba dvakrát rychleji, než je celosvětový průměr. Informuje o tom agentura AP s odkazem na dvě přední organizace pro monitorování klimatu.

    Poslední pětileté průměry ukazují, že teploty v Evropě jsou nyní o 2,3 stupně Celsia vyšší než v předindustriálním období. Celosvětově jsou teploty vyšší o 1,3 stupně Celsia.

    Světová meteorologická organizace OSN a agentura Evropské unie Copernicus ve společné zprávě uvedly, že kontinent má příležitost vypracovat cílené strategie, které by urychlily přechod na obnovitelné zdroje, jako je větrná, solární a vodní energie, a reagovaly tak na dopady změny klimatu. 

    „Náklady na opatření v oblasti klimatu se mohou zdát vysoké, ale cena za nečinnost by byla mnohem vyšší,“ uvedla generální tajemnice Světové meteorologické organizace Celeste Saulo. Náklady na hospodářské ztráty způsobené počasím a klimatem v roce 2023 zpráva organizací odhaduje na více než 13,4 miliardy eur, tedy asi 340 miliard korun.

    Zpráva přináší i pozitivní informace. Agentury v ní tvrdí, že se v Evropě za loňský rok vyrobilo 43 % elektřiny z obnovitelných zdrojů, zatímco o rok dříve to bylo 36 %. Už druhý rok po sobě se také v Evropě vyrobilo více energie z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv.

    V tomto ohledu je Česko pod průměrem států EU. I když se podíl obnovitelných zdrojů u nás zvýšil, podle spolumajitele společnosti Greenbuddies Aleše Spáčila je v Česku podíl obnovitelných zdrojů asi 18 procent. V roce 2004 to byl kolem 3,7 procenta.

  • Přes humří telefon si na Floridě můžete popovídat se Salvadorem Dalím

    22. duben 2024
    Salvador Dalí, Lobster Telephone (1938)

    Z telefonu ve tvaru humra můžete na Floridě zavolat surrealistickému malíři Salvadoru Dalímu, který vám do sluchátka vysvětlí podrobnosti o svém obrazu. Telefonní linku, která funguje za pomocí umělé inteligence, zapojili v Muzeum Salvadora Dalího v St. Petersburgu. Píše o tom web Business Insider.

    „Po léta se lidé pokoušeli pochopit mé dílo, snažili se najít smysl, pochopit sny mého génia, ale jak může někdo vědět, co se skrývá v horoucí mysli Salvadora Dalího? Nikdo to nemůže vědět. Jsou to všichni pouhé smrtelné lidské bytosti. Ale teď vám to mohu říct já,“ říká ve videu zveřejněném při odhalení projektu umělá inteligence hlasem malíře.

    Umělá inteligence pak vysvětluje, že vznikla na základě velkého jazykového modelu a rekonstrukce hlasu umělce. Reklamní agentura Goodby Silverstein & Partners, která za telefonem s motivem korýše stojí, k vytvoření přesvědčivě znějící napodobeniny Dalího použila informace získané ze systému GPT-4 společnosti OpenAI a hlasové vzorky z archivních rozhovorů.

    Martin Pagh Ludvigsen ze společnosti, která atrakci vyvíjela, pro Business Insider uvedl, že od 11. dubna, kdy muzeum telefon představilo, Dalí denně zodpoví 400-500 dotazů. Ty se týkají například jeho obrazů, případně i Dalího kníru. Někteří návštěvníci se Dalího pak ptají třeba na rady do milostného života. „Jakákoli otázka ohledně lásky se vrátí k jeho lásce k manželce Gale,“ řekl Ludvigsen.

    Přesnost Dalího v humřím telefonu má určitá omezení. "Kvůli ochranným zábranám bývá umělá inteligence v některých situacích optimističtější, než by mohl být skutečný Dalí," řekl Ludvigsen.

    Je tu také problém halucinací, kdy modely chrlí odpovědi, které nemají žádný reálný základ. Ludvigsen však upozornil, že halucinace mohou být vlastně prospěšné, vzhledem k tomu, že skutečná Dalího mysl často pracovala mimo realitu.

  • Díky bubble tea v Číně přibývají noví miliardáři

    22. duben 2024
    bubble tea, čaj, čína, cukr

    Nápoj s barevnými kuličkami bubble tea se v Česku prodává už nějakou dobu, ale až v posledních letech roste jeho popularita. A nejenom v Česku. V Číně se díky bubble tea zrodilo několik nových miliardářů a podle asociace Chain Store & Franchise Association trh stále poroste. Jen v rámci pevninské Číny trh s bubble tea v roce 2022 činil zhruba 14 miliard dolarů, což je téměř dvojnásobek objemu z roku 2018. Za rok 2023 dosáhl podle odhadů trh až 21 miliard dolarů.

    Základem bubble tea jsou elastické kuličky, které vznikají svařením tapiokové mouky s vodou a hnědým cukrem. Uvařené kuličky se původně servírovaly s čajem s mlékem, který byl hodně populární na Tchaj-wanu.

    Právě tam se koncem 80. let 20. století tento populární nápoj začal prodávat v malých stáncích poblíž škol a úřadů. V 90. letech už se stal trendem i v Hongkongu a pevninské Číně, kde začaly vznikat první řetězce.

    Dnes se o pozornost milovníků bubble tea v Číně ucházejí tisíce značek. Nespočet obchodů se objevilo i v USA a v Evropě, ačkoli největší čínské řetězce tu zatím moc neprodávají. V tomhle roce se o to pokusí řetězec ChaPanda, který před pár dny podle agentury Bloomberg oznámil plán na expandování do Evropy.

    Podle výkonného ředitele společnosti Wanga Hongxueho mají zámořské trhy obrovský potenciál. V rozhovoru pro Financial Times řekl, že po vstupu do Evropy by společnost mohla vydělat přibližně 330 milionů dolarů. 

  • V Rokycanech mají první ekologickou veřejnou toaletu. Splachuje se pilinami

    19. duben 2024
    Toaleta

    V Rokycanech u skateparku a cesty na rozhlednu Kotel otevřeli ekologickou veřejnou toaletu. Dřevěný kompostovací záchod je bez zápachu a nezávislý na chemii a elektřině. Všímá si toho server Ekolist.

    „Provoz bez zápachu je zajišťován dvojicí velkokapacitních nádrží a ventilačním systémem ukončeným větrným ventilátorem nad střechou kabiny,“ uvedla mluvčí města Adriana Jarošová. Toaleta využívá technologii finské firmy Green Toilet.

    Ke splachování neslouží voda, ale bio materiál – v tomto případě piliny. Místní skatepark, kde toaleta stojí, poté vybral umělce, který budovu s toaletou pokreslil. Výběrové řízení vyhrál umělec z Brna vystupující pod jménem Chaozzline.

    „Míříme do přírody a všude tam, kde se pohybuje hodně lidí. Toaleta je vhodná například i na chaty a chalupy,“ uvedl Jan Šmatera, který se ekologickými toaletami dlouhodobě zabývá.

    „Nehrozí byť jen sebemenší riziko pro zdraví člověka. Vše se odehrává v oddělené, v dostatečně prostorné nádobě, která umožní materiálu projít správným zúrodňovacím procesem,“ upřesnila mluvčí města Jarošová.

  • Zisk Netflixu roste. Firma ale přestane zveřejňovat počty předplatitelů

    19. duben 2024
    Netflix

    Zisky americké streamovací platformy Netflix od začátku roku vzrostly. Podle vedení společnosti za to může boj proti sdílení hesel a účtů mezi uživateli, kterému se snaží Netflix zabránit. Informuje o tom britská stanice BBC. Podle serveru za tím může stát i uvedení populárních titulů, například seriálu Griselda.

    Za první čtvrtletí letošního roku se k Netflixu přihlásilo dalších více než devět milionů uživatelů. Celkem tak za populární streamovací platformu platí skoro 270 milionů lidí po celém světě. Služba uvedla, že její zisk v prvním čtvrtletí vzrostl na více než 2,3 miliardy dolarů, to je skoro 55 miliard korun.

    Je to ale zřejmě naposledy, kdy firma zveřejnila počet uživatelů, kteří za Netflix platí.

    „Když jsme začínali, když jsme měli malý zisk, tak byl počet odběratelů silným ukazatelem našeho potenciálu,“ stojí v prohlášení firmy akcionářům. Podle společnosti je počet uživatelů v dnešní době jenom jedním z ukazatelů růstu.

    Firma tak požádala investory, aby se zaměřovali spíše na zisky a příjmy. Právě příjmy v prvním čtvrletí vzrostly o téměř 15 procent na 9,37 miliardy dolarů, to je více než 220 miliard korun.

    Server BBC s odkazem na investory uvedl, že rozhodnutí upustit od zveřejňování počtu platících uživatelů naznačuje, že strmý nárůst předplatitelů zřejmě končí.

    Podobně se zachovaly i technologické firmy Meta Platforms, která vlastní Facebook a Instagram nebo společnost X, dříve Twitter. Společnosti po zpomalení nárůstu počtu nových uživatelů přestaly čísla zveřejňovat.

  • Do coloradské knihovny dorazila po 105 letech nevrácená kniha

    19. duben 2024
    Knihy

    V únoru 1919 si čtenář v knihovně Forta Collinse v americkém Coloradu vypůjčil knihu Ivanhoe spisovatele Waltera Scotta. A už ji nikdy nevrátil. Výtisk jiný čtenář knihovně vrátil až před pár měsíci – po sto pěti letech. O pozoruhodném příběhu informuje server Smithsonian Magazine.

    „Knihu vrátila jedna nejmenovaná žena, která ji dostala od svého bratra, který ji zase našel ve věcech svojí matky v Kansasu,“ uvedla Annaclaire Crumpton, zaměstnankyně Poudre River Public Library District, jak se teď knihovna jmenuje.

    Uvnitř knihy je záznam o jejích výpůjčkách. Z něj vyplývá, že byl historický román vypůjčen pouze třikrát, než na více než sto let zmizel. V knize jsou také přiložená výpůjční pravidla. Pokuta za den zpoždění při vrácení tehdy činila dva centy. Z toho vyplývá, že by teď majitel musel zaplatit pokutu 760 dolarů, při připočtení inflace by to ale bylo už 14 tisíc dolarů, to je více než 330 tisíc korun.

    Neznámý čtenář, který si tehdy knihu vypůjčil, má podle serveru Smithsonian Magazine štěstí. Knihovna totiž přestala v roce 2020 pokuty vymáhat.

    „V knize jsou poznámky a je vidět, že o knihu se čtenář hezky staral, zajímalo by mě, kolik generací si ji předalo, kolik rodičů ji dalo svým dětem,“ uvedla knihovnice z coloradské knihovny. Je tak zřejmé, že kdyby dnes čtenář, který si knihu tehdy půjčil, žil, vedení knihovny by se na něj nezlobilo.